U Jajcu obilježen ‘Dan šehida’ (FOTO)

U Jajcu obilježen ‘Dan šehida’ (FOTO)

Drugog dana Ramazanskog bajrama na ‘Dan šehida’ muslimani i muslimanke posjećuju šehidska mezarja, uče fatihe i odaju počast šehidima.

Na području Medžlisa IZ-e Jajce u svim džematima danas su se posjetila šehidska mezarja proučila fatihu i odala počast šehidima. Također, predstavnici OPŠiPB Jajce posjetili su mezerja šehida u Zenici, Travniku, Bugojnu i G. Vakufu.

-Na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Jajcu učimo fatihe, polažemo cvijeće i odajemo počast šehidima. Pred nama su tri svetinje, a to su: krv šehida tj. šehidi, vakufska imovina na kojoj stojimo i teritorij domovine u kojoj živimo te čast muslimana.
Onaj ko ne poštuje šehide ne pripada ovoj zajednici. Onaj ko se ne bori za Vakufsku imovinu i teritorij Bosne i Hercegovine ne može biti predvodnik ove zajednici, rekao je prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Hadžić je naglasio da svaki pojedinac na svoj način mora očuvati i sačuvati svetinju u svom poslu.

-I onaj ko skrnavi čast muslimana ne može biti poštovan u ovoj zajednici. Pred nama je period u kojem trebamo sačuvati naše svetinje svako u svom emanetu. Onaj ko to ne radi nije dostojan povjerenja! Šehidi su dali svoje živote a gazije položile ispit. Sada je red na nas! Danas neka je spomen njima a poruka nama!

Na ploči 328 imena

Centralno šehidsko spomen-obilježje ubijenim civilima i poginulim borcima Jajca svečano je otvoreno 1. decembra prije tri godine, a nalazi se na vakufskoj zemlji u haremu džamije Esme sultanije.

Spomen-obilježje, s naglašenom arhitektonskom simbolikom, čija vrijednost prelazi preko 150.000 maraka, a na njemu je uklesano 328 imena svih ubijenih i poginulih koji su rođeni u jajačkom kraju.

Sredstva za izgradnju većim djelom su prikupljena donacijama pojedinaca iz cijele BiH i dijaspore, a dio novca osiguran je putem javnih poziva federalnih ministarstava i javnih poduzeća.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović