Nema tog ibadeta i te pobožnosti koja je preča od zdravlja i života čovjeka

Nema tog ibadeta i te pobožnosti koja je preča od zdravlja i života čovjeka

Piše: prof. Zehrudin-ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Otkako je nastala vanredna okolnost u svijetu i proglašeno stanje nesreće u Bosni i Hercegovini zbog korona virusa traju rasprave i polemike o organizovanju zajedničkih vjerskih obreda u džamiji i životu vjernika.

Jedni strogo govore u prilog pridržavanja izrečenih mjera, drugi se protive, a treći kalkulišu. Znate drugačije je kada je čovjek odgovoran samo za sebe ili svoju porodicu i kada je odgovoran za džemat ili neku instituciju.

Kada se pojedine poziva u džamiju, ni puškom ih ne možeš natjerati, ali sada kada je rečeno-naređeno da se ne ide u džamiju, zbog čuvanja svoga i zdravlja drugih, odjednom “pošto-poto” hoće u džamiju, čast pojedincima koji to srcem žele, i oni najviše poštuju izrečene mjere.

Jasno mi je da svijet i džematlije raspravljaju, kao i o svemu, imaju pravo jer se njih tiče. Međutim, ono što je zakon, naredba, odredba državnih organa i Islamske zajednice Šerijat-islamski vjerozakon obavezuje vjernike da to poštuju.

Moja molba svim pripadnicima i članovima Medžlisa islamske zajednice Jajce, a vezana za najavljeno ublažavanje donesenih mjera prevencije, o kojima ćemo biti upoznati, ako Bog da, u skorije vrijeme, jeste da se i dalje pridržavamo i najmanjih detalja i instrukcija koje će biti donesene u vezi zajedničkih vjerskih obreda-ibadeta u džamiji i životu vjernika u toku i poslije ramazana.

Da Allah ukabuli naše poštivanje donesenih mjera i naše ibadete u toku i poslije ramazana.

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović