Lejla Kasum: Ramazan-mjesec duhovnog preporoda

Lejla Kasum: Ramazan-mjesec duhovnog preporoda

Na čistom plavetnom obzorju, iznad modrih, prkosnih bosanskih bedema pojavio se mubarek nam gost, noseći sa sobom radosnu najavu Božijeg selama i milosti.

Kada se ramazan pojavi na nebeskom svodu, zamirišu sofre i sokaci najljepšim mirisima, najsjajnijim svjetlom zasvijetli Božiji arš, posebna milost Uzvišenog nam Stvoritelja spušta se na dunjaluk. Sve što ima dušu na ovom dunjaluku moli se za oprost Ummetu, i zvijezde što trepte i ptice na grani i leptiri u letu, i danju i noću.
S vitkih munara, usplamtjelim kandiljima i muezinskim riječima oglašava se prvi ramazanski akšam. Svi damari vjerničkih srca nostalgično vraćaju se u uspomene prošlih ramazana, srca se ispunjaju imanom, pripremajući dušu za posebnu milost od Stvoritelja joj.

Iako sada u vremenu pandemije, nismo u mogućnosti provoditi mjesec ramazan po do sad ustaljenim obredima, ostaje nam ona pojedinačna analiza svakog čovjeka kao jedinke, njegovog duhovnog stanja.

U mjesecu ramazanu se osjeti istinska snaga naših vjerovanja, hrabrosti i odlučnosti, ponosa i darežljivosti. U okrilje Gospodara vraćaju se sva vjernička srca, pa i ona koja su zalutala u nadi za oprostom i neizmjernoj milosti Najmilostivijeg.

Mjesec ramazan je borba čovjeka sa samim sobom. Borba čovjeka sa svim njegovim negativnim osobinama i navikama, u dovi da ćemo ih ispraviti do ispraćaja najdražeg nam gosta. Ramazan nas kroz historijske događaje koji su se dogodili u ovom svetom mjesecu, upućuje na važnost i snagu duha zajednice (džemata).

Poslanik a.s. i njegovi sljedbenici su osvojili najznačajnije vojne pobjede baš u mjesecu ramazanu, jer samo onaj ko pobjedi sebe može pobijediti i svog neprijatelja. Ovaj ramazan pokažimo snagu nas, naših porodica na polju duhovnog preporoda, u cilju postanka korisnih članova na koje će Ummet s ponosom gledati.

Čovjek je centralno mjesto svih kur’anskih poruka, jer cjelokupan Kur’an u suštini je govor upućen čovjeku i govor o njemu samom. Kao osnove značajke koje mjesec ramazan daruje nam, u duhovnom pogledu jeste izgradnja bogobojaznosti, odnosno postizanje stalne svijesti o svome Stvoritelju, izgradnja ličnosti, karakternih crta i samokontrole. Izgradnja stabilne i svjesne te karakterne ličnosti je imperativ u islamu.

Danas Bošnjaci-muslimani moraju biti svjesni ovih blagodati, ali ih i prenijeti u svoju stvarnost, svoj život. Živjeti islam prožet njegovom izvornošću, prožet duhom džemata i solidarnosti.

Mjesec ramazan je mjesec oprosta i spasa za sve vjernike, mjesec koji je oduvijek plijenio ljudska srca. Svojim blagodatima nadvije se nad srca vjernika poput proljetnog behara nad našim bosanskim kućama, avlijama, sokacima. Uvlačeći se u svaki segment čovjekovog nefsa, ispunjava srce i dušu sa slašću prema ibadetima, prema svemu onom što je dobro, koje učinjeno s istinskom iskrenošću dovodi naš nefs do potpunog duhovnog preporoda.

Svojstveno poznatim svjetskim natjecanjima, neka ovaj ramazan bude i vid našeg natjecanja sa samim sobom, u činjenju mnogog dobra, obavljanje namaza, zikra, pokajanja i dove nastojeći da iz tog natjecanja iziđemo kao pobjednici.

Takvi insani se neće zadovoljiti samo molitvom u određeno doba dana, nego će poći stazama da svaki svoj trenutak provodi kao da je riječ o beskrajnoj molitvi. U omjeru od našeg truda, ramazan je otvarač svih vrata oprosta i pokajanja.

U njemu je objavljena najčasnija Knjiga, u njemu smo najbliži Uzvišenom, u njemu je najodabranija noć…

Vratimo se izvornosti naše vjere u ovom ramazanu, otvorimo jednu novu i kvalitetniju stranicu u našem životu. Pokažimo svoju snagu, postimo, dovimo, tražimo znanja u ime Stvoritelja, samo radi Njegovog zadovoljstva, a naše sreće i smiraja. Otvorimo naše duše i srca svojim najbližim, rodbini, prijateljima i svim muslimanima.

Duh nekadašnjeg džemata neka bude prenesen na naše porodice jer i “Porodica je džemat”. U tome je naš spas. Spas je u našem islamu, najčistijoj i najblažoj vjeri a islam je najsnažnija moralna vojska svim muslimanima dunjaluka u borbi s porocima današnjice.

Ne dopustite da propustimo ramazan kao priliku da zaradimo u njegovoj milosti i dunjalučku i ahiretsku nagradu.

(Lejla Kasum, IIId r. Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović