Jajce: Ibadeti u kućnom ambijentu, vjerski program putem društvenih mreža

Jajce: Ibadeti u kućnom ambijentu, vjerski program putem društvenih mreža

Na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce koji obuhvata tri općine, Jajce u FBiH, te Jezero i Šipovo u RS, teravih-namaz se obavljao na 41lokaciji tokom prošlog mjeseca ramazana.

Zbog poštivanja mjere nadležnih organa da nije dozvoljeno javno okupljanje u bilo kojem broju,džematlije dnevne namaze, teraviju i druge ibadete obavljat će kućnom ambijentu.

-Organizacija vjerskih aktivnosti obavljat će se samo u džematima sa stalnim imamima. Ukoliko u toku ramazana dođe do prestanka stanja nesreće Medžlis će uložiti dodatni napor za pokretanje vjerskih aktivnosti i u drugim džematima-punktovima shodno našim mogućnostima – kazao je Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Kao i prethodnih godina izvršit će se podjela ramazanskih paketa po džematima.

-Medžlis će u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta i drugim humanitarnim organizacijama izvršiti podjelu ramazanskih paketa potrebnima u skladu s mogućnostima, uz poštivanje mjera nadležnih organa – rekao je on.

Društvene mreže

Tradicionalno su priređivali tri iftara, a to je Ramazanska noć Bošnjaka RS, Ramazanska noć mladih i Ramazanska noć žena.

-Preporučujem da se iftari organizuju i provode isključivo s članovima domaćinstva, džematski odbori će u saradnji s Medžlisom i mladima organizovati „iftar na kućnu adresu“ za potrebne i siromašne, uz poštivanje mjera nadležnih organa – istakao je Hadžić.

Imami će, dok traje stanje nesreće, s džematlijama komunicirati i putem elektronske platforme džemata, stranice Medžlisa i lokalnog medija. Svakodnevno će se postavljati obavijesti, predavanja za džematlije, mlade, žene i mekteblije.

Kako navode iz MIZ Jajce, džematski odbori trebaju urediti, očistiti i izvršiti dezinfekciju svih džematskih prostorija, kao i uređenje harema i svega što je pred ramazan običaj u džematu.

(avaz)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović