8. april ‘Dan Roma’ – paket za svaku porodicu

8. april ‘Dan Roma’ – paket za svaku porodicu

“Gospodar je na pomoći svome robu dok je on na pomoći svome bratu”

Svi ljudi su braća i sestre jer su od jednog oca i majke, Adema i Have. Naša braća i sestre Romi koji žive na Skeli, ovih dana kao i mnogi drugi u svijetu, prolaze težak period. Nemaju mogućnost privređivanja i nemaju mogućnost kretanja što je bila osnova njihovog egzistiranja.

“U danima mjeseca šabana kada trebamo pojačati naše ibadete i dove mi se odlučujemo uz to pojačati našu brigu i pomoć najpotrebnijima. U povodu noći koja pada sredinom mjeseca šabana kada se grijesi praštaju, Lejle berat, i Dana Roma 8. aprila, mi svoje dove i svoju pomoć usmjeravamo za našu braću i sestre Rome na Skeli. Bog dragi je kazao: “Zaista dobra djela brišu loša”!” rekao je glavni imam efendija Hadžić.

Medžlis IZ-e Jajce u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH pripremio je pakete za 63 porodice, za sve porodice Roma na Skeli u vrijednosti bona od 50 KM, ukupno 3150 KM.

Ured za brigu IZ-e u BiH na zahtjev Medžlisa Jajce obezbjedio je poklon bon-sredstva za pakete na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

Zahvalni smo također rukovodstvu-direktoru Harunu Majdancu i uposlenicima Binga u Jajcu koji su pokazali susretljivost u realizaciji ovog hairli projekta. Također smo zahvalni za brigu i informacije od Fikret-ef. Mestrovca imama džemata Kuprešani kojem pripada i Skela, učiteljici Rifeta Turanović, medijatorici ispred Roma Edini Ramić i Mehmedu Mašić.

-Zahvalni smo inspektoru Mevludinu Škiljanu i policiji koja je popratila podjelu paketa da bi ispoštovali mjere prevencije. Pozivamo i druge institucije u Jajcu da više obrate pažnju spram Roma iz već rečenih razloga. Do sada su, kako kažu, samo od Merhameta dobili 10-tak vreća brašna i na upit Crvenog križa poslali spiskove. Posebno treba poboljšati uslove u kojima žive Romi jer su bolji higijenski uslovi način borbe protiv korona virusa.

“Svako treba uraditi što može da jedni drugima olakšamo ove dane iskušenja ali kada prođu, a proći će, ako Bog da, da i dalje budemo tu, jedni za druge. Želimo sretan Dan Roma i da nam Bog dragi dadne lijepu sudbinu.” na kraju je zaključio Zehrudin-ef., glavni imam.

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović