Održan još jedan radni sastanak u Bučićima

Održan još jedan radni sastanak u Bučićima

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Jajce nastavili su sa svojim radnim posjetama džematima na području naše općine.

Jedan takav sastanak je održan večeras poslije jacije-namaza u džematu Bučići, a lokalni imam Amar Keško zajedno sa džematlijama ugostio je glavnog imama prof. Zehrudina ef. Hadžića, predsjednika MIZ Jajce Almira Kunića te direktora “Berzaha” Senada ef. Hadžića.

Na sastanku se razgovaralo o projektima džemata kao i o projektima Medžlisa IZ-e Jajce. Također je bilo govora o interesima Bošnjaka u vremenu konfuzije.

-Ovo je džemat koji njeguje i baštinu dugogodišnju tradiciju. Zadovoljstvo i bereket je u zajedničkim druženjima i razgovorima. Zato mi obilazimo naše džematlije, kratko je rekao glavni imam Hadžić.

O džematu

Džemat je smješten uz lokalni put 11 km sjeveroistočno od Jajca i broji preko 100 domaćinstva.

Džamija u ovom džematu sagrađena je 1948. godine, porušena je uslijed agresije 1992. godine, a ponovo je sagrađena 2002. godine. Dosadašnji imami, hatibi i muallimi u džematu bili su: Zuhdija ef. Makić, Zahid ef. Makić, Mustafa ef. Vereget, Ramiz ef. Makić, Mirhet ef. Joldić, Ahmed ef. Hadžić i Senaid ef. Hodžić.

Osim džamije džemat Bučići posjeduje mekteb, imamsku kuću, gasulhanu, mezarje i više njiva. U džematu se obavljaju svi dnevni namazi kao i džuma-namaz. Mektebska nastava održava se dva dana u sedmici. Džemat svake godine organizira vakifsko-šehidski mevlud.

Na vakifsko-šehidskom mevludu održanom 2008. godine džamija je dobila i svoje ime – Vakfijja džamija. Osim toga izgrađeno šehidsko spomen-obilježje za sve šehide iz sela Bučići.

Do 1989. godine u sastavu ovog džemata bila su sela Šibenica, Kruščica i Lendići.

(Jajce Online/MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović