Održan sastanak u Lupnici (FOTO)

Održan sastanak u Lupnici (FOTO)

Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Jajce nastavili su sa svojim radnim posjetama džematima na području naše općine.

Večeras poslije jacije-namaza lokalni imam Jasmin Šido zajedno sa džematlijama ugostio je glavnog imam prof. Zehrudina ef. Hadžića i predsjednika MIZ Jajce Almira Kunića.

U razgovoru su saznali s kakvim se problemima susreće džemat Lupnica, ali i precizirali su prioritete i naglasili da se objekat pored džamije mora finalizirati. Osim toga, uraditi sve potrebne radnje i aktivnosti za jedinstvo Bošnjaka-muslimana u vremenu izazova.

Džematlije su izrazile zadovoljstvo posjetom i predočenim aktivnostima Medžlisa koji je također zadovoljan s radom i stanjem u ovom džematu.

O džematu…

Džematu Lupnica pripada i selo Podlipci, a nalazi se 6 km sjeveroistočno od Jajca. Ukupno broji 163 domaćinstva.

Džamija u džematu Lupnica prvi je put sagrađena 1988. godine. Nakon što je porušena 1992. godine, džamija je ponovo sagrađena 1998. godine.

Dosadašnji imami u džematu bili su: Jusuf ef. Kadribašić, Nesib ef. Emušić i Jasmin ef. Šido. Džemat raspolaže i vakufskom imovinom koju čine džamija, dva mekteba, dvije gasulhane, tri mezarja i dvije njive.

U džamiji se klanjaju svi dnevni namazi i džuma namaz. Mektepska nastava održava se dva dana u sedmici. Sve do 1991. godine džemat Lupnica egzistirao je kao dio džemata Divičani.

U džamijskoj je avliji izgrađeno šehidsko spomen-obilježje.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović