Susret Hadžić i Grabež: Mještani Bravnica zaslužuju bolje životne uslove u 21. vijeku!

Susret Hadžić i Grabež: Mještani Bravnica zaslužuju bolje životne uslove u 21. vijeku!

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce, prof. Zehrudin ef. Hadžić danas se sastao s predsjednicom Mjesne zajednice Bravnice Savom Grabež. Ona je upoznala Hadžića s problematikom s kojom se susreću stanovnici ovog jajačkog prigradskog naselja, piše Jajce Online.

Kao glavni problem istakla je nedovoljno ulaganje u ovo povratničko naselje, jako je loša putna infrastruktura jer samo rijetki dijelovi naselja su asfaltirani i imaju rasvjetu.

Jedan od problema je i uzurpacija državnog zemljišta oko pravoslavnog groblja jer prilikom sahrana nemoguće je parkirati vozila niti postaviti šatore za zajednički ručak. Taj prostor se godinama koristio za takve svrhe. Međutim, jedan privrednik iz Jajca proširio je svoje skladište i tako onemogućio organiziranje posljednjeg ispraćaja.

-Mještani Bravnica, posebno Srbi obraćali su se raznim resornim ministarstvima kao i općinskim vlastima, ali ni jedan konkretan problem nije riješen niti projekat urađen. I ono što je urađeno to je uglavnom sporadično i nedovoljno, rekla je Grabež.

Pomoć Medžlisa IZ Jajce

Ovo nije prvi put da se mještani Bravnica obraćaju jajačkom Medžlisu, jer mnogo puta su im izlazili u susret iz ove institucije. Široj javnosti poznato je slučaj Anđe Šarić koja je bila više od sedam godina bez struje. a na kući je imala priključak iste.

U rješavanju ove problematike prvi se uključio MIZ Jajce, Snežana Ružičić, načelnica općine Jezero, te Miladin Samardžić, jajački paroh. Nakon toga uključila se lokalna vlast, a povratnica Anđa Šarić konačno je dobila električnu energiju u svome domu.

Radni sastanak u martu 2018. godine sa mještanima Bravnica

-Razvoj i progres jedne zajednice, pored stručnih strategija razvoja, zavise i od pravednog odnosa spram svih njenih građana-mještana ma kojoj vjeri ili naciji pripadali, i ma koliko ih bilo. Mještani Bravnica zaslužuju kao i mještani drugih mjesnih zajednica općine Jajce jednake uslove za život i jednaka prava, istakao je Hadžić.

U narednom periodu planiran je radni sastanak na kojem će biti pozvani svi nosioci političkog i vjerskog života grada Jajca, jer mještani Bravnica ne vide drugu soluciju već da se direktno iznesu problemu kao i pronalaženje rješenja.

-Medžlis IZ-e Jajce i ja lično stojim na raspolaganju za pomoć da bi se uslovi i osnovna ljudska prava ovih mještana ispoštovala, rekao je on.

Predizborne priče

Neki mještani ovog žive u jako lošim uvjetima, pomoć ne izostaje od Merhameta Jajce i vrijednog Sinana Smajića, ali to je sve nedovoljno. Stanje je već godinama sve gore, što zbog loših uvjeta, ali i zbog odlaska ljudi.

Mještanima je ostala samo nada da će doći neka bolja vremena, u predizborne priče ne vjeruju jer su to postale kao bajke za djecu. Siti su lažnih obećanja. Svi građani bez obzira na vjersku i političku pripadnost zaslužuju bolje uslove za život u 21. vijeku.

Prije rata ovo naselje je imala preko hiljadu mještana, dok danas u njima živi više od 200 stanovnika. Stanovništvo čine većinom Srbi i Bošnjaci, pretežno starije životne dobi.

Mladi već godinama napuštaju ovo mjesto odlazeći u druge gradove, pa i države u potrazi za boljim životom.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović