Ojačati krovne institucije Bošnjaka u Jajcu

Ojačati krovne institucije Bošnjaka u Jajcu

Danas su predstavnici Medžlisa Jajce posjetili MDD Merhamet Jajce i BZK Preporod Jajce. U Merhametu gostoprimstvo je izrazio sekretar Merhameta Sinan Smajić a u Preporodu predsjednik Preporoda gospodin Behrudin Halaba sa saradnicima Sedinom Hadžićem i Mevzudinom Duranovićem.
Postoje tri krovne institucije Bošnjaka, a to su Islamska zajednica koja predstavlja vjerski identitet, Preporod koji predstavlja nacionalni, tradicionalni i kulturološki identitet i Merhamet koji predstavlja identitet ljudskosti i empatije za potrebe drugih.

S obzirom na tu činjenicu tema obe posjete je bila jačanje institucionalnog djelovanja tri krovne institucije Bošnjaka da kroz svoj rad doprinesu zajednici Bošnjaka ali i drugih s kojima Bošnjaci žive na ovom prostoru.

-Trebamo tražiti rješenja, a ne ponavljati probleme i mudrovati, i da svako radi ono sto mu je zadaća. Saradnja između krovnih institucija Bošnjaka je dobra, ali uvijek može bolje i treba. Saradnja se nastavlja, ako Bog da, još čvršće i intenzivnije, rekao je glavni imam prof. Zehrudin ef. Hadžić.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović