Jajce: Održano stručno predavanje ‘Mogućnost proizvodnje povrća u plastenicima’

Jajce: Održano stručno predavanje ‘Mogućnost proizvodnje povrća u plastenicima’

Medžlis Islamske zajednice Jajce organizovao stručno predavanje na temu “Mogućnost proizvodnje povrća u plastenicima”, koje se održalo danas u Velikoj sali Općine Jajce. Gost predavač je bio stručni savjetnik Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo dr. sci. Omer Kurtović

On je istakao da proizvodnja u plastenicima omogućuje punu kontrolu uslova uspijevanja, što znači i mogućnost da se dobije povrće dobrog kvaliteta i zdravstveno ispravno. Radi se o intenzivnoj, ekonomičnoj i profitabilnoj proizvodnji za koju se odlučuje sve više proizvođača.

Imajući u vidu sve značajniji interes poljoprivrednih proizvođača za proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru, organizatori stručnog predavanja su se odlučili da upoznaju zainteresovane poljoprivrednike o mogućnostima u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru, o načinu uzgoja kroz primjenu savremenih agrotehničkih metoda, te mnogim drugim pojedinostima značajnim za razvoj povrtlarske proizvodne.

Nedavno je humanitarna organizacija “Islamic Relief Worldwide” putem Ureda za brigu Rijaseta Islamske zajednice za područje Medžlisa Islamske zajednice Jajce donirala 17 plastenika za povratnike Bošnjake.

Uz plastenike korisnici su dobili i dodatnu edukaciju, a cijeli projekt nadzirat će Mirzet Kahrić koji je stručna osoba određena ispred Medžlisa Jajce za praćenje implementacije cijeloga projekta.

Plastenici površine od 150 m2 dodijeljeni su u trajnom vlasništvu, a vrijednost projekta iznosi oko 130.000 KM.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović