NEMA ČASTI ONAJ KO PREŠUTI VRIJEĐANJE ISLAMA I PONIŽAVANJE ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

NEMA ČASTI ONAJ KO PREŠUTI VRIJEĐANJE ISLAMA I PONIŽAVANJE ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

U nastavku pročitajte današnju hutbu:

Vjera i čast spadaju među pet osnovnih vrijednosti čovjeka, a ljubav prema domovini je dio vjere. Pažnja prema porodicama šehida i porodicama žrtava zločina je vasijjet-oporuka naših šehida, a naša obaveza. Čuvanje Bosne i Hercegovine je njihov emanet-povjerenje nama i našoj djeci, a naša odgovornost.

Imamo li časti ako šutimo na vrijeđanje naše vjere, naših šehida i naše domovine? Ako šutimo na ponižavanje pripadnika Armije Bosne i Hercegovine? Ako šutimo na minimizaranje zasluga Armije Bosne i Hercegovine? Ako šutimo na bacanje zastave Armije Bosne i Hercegovine koja je simbol otpora?

Ne možemo živjeti u prošlosti i na osnovu zasluga iz prošlosti, ali makar možemo poštovati značajne datume i ljude, prije svega pripadnike-borce armije Bosne i Hercegovine, generale i komadante. Njima pripada svaka počast, zahvala i priznanje. Međutim, mi danas ne možemo živjeti na osnovu njihove slavne prošlosti, ali možemo pisati knjige o brigadama, opjevati pjesme o herojima i pričati našoj djeci istinite priče o tim danima. Pred borcima treba ustajati, a pred šehidima treba fatihe učiti.

Nema društva bez osjećanja, niti zajednice bez svojih sjećanja. Međutim, nama i našoj djeci treba život dostojanstven čovjeka, danas. Trebamo hrabre, odvažne i pametne ljude koji će braniti naš identitet i čuvati našu čast u ovome prividnom miru. Prošlo je više od godinu dana od kada sam javno pozvao da se pronađu i sankcionišu oni koji su zastavu sa ljiljanima, zastavu Armije Bosne i Hercegovine skinuli sa Starog grada i bacili na zemlju. Simbol našeg otpora ne smije biti skinut i bačen, a kad je već onda to ne smije biti zaboravljeno i ne smije biti ponovljeno. Da naše buduće generacije nikada, ako Bog da, ne dozvole tu sramotu. Da nikada ne prešute vrijeđanje islama, vrijeđanje šehida, Islamske zajednice i ponižavanje zasluga 305/705 Slavne brdske brigade i drugih brigada Armije Bosne i Hercegovine.

Zastavu koju smo mi ispustili i koja je pala na zemlju trebaju podignuti buduće generacije ponositih Bošnjaka i Bošnjakinja, podignuti visoko, čistog obraza i dignute glave nositi. To će moći uraditi samo ako se budu obrazovali i odgajali. Preporod jednog naroda postiže se borbom, obrazovanjem i odgojem koji je prevencija zlu. Od neobrazovanih ne možemo očekivati razumijevanje procesa današnjice. Od neodgojenih ne možemo očekivati moralno ponašanje. Neka svako radi svoj posao, jeste tako ali odgovorno pred Bogom, ali i pred narodom.

Na svijetu ne postoji narod koji više poziva na jedinstvo a da je razjedinjeniji. Ujedinimo se u ideji Tewhida-jednoće Allaha, ideji vjere islama zbog koje smo ubijani i progonjeni. Zastavu Bosne i Hercegovine, zastavu Armije Bosne i Hercegovine i bajrak islama, koje su nosili naši prvaci treba podići, dostojanstveno nositi i predati našim budućim generacijama.

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović