Još se čeka na drugu fazu obnove Burekove ili bosanske kuće u Jajcu

Još se čeka na drugu fazu obnove Burekove ili bosanske kuće u Jajcu

U centralnom dijelu jajačke čaršije, između travničke i banjalučke kapije izdignuta je džamija Esme sultanije u čijem se kompleksu nalazi Burekova ili bosanska kuća koja porušena proteklog rata.

-Bosanska kuća, kako je narod zove je dio harema džamije Esme sultanije, uz zgradu Medžlisa IZ-e Jajce, džamiju i mezare čini kompleks koji je proglašen nacionalnim spomenikom – rekao je Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava na njenu obnovu se čekalo godinama.

Prva faza

U junu ove godine pristupilo se prvoj fazi koja je obuhvata kamenoklesarske radove na temeljima, a radove podržala je podržala i Općina Jajce iz granta za nacionalne spomenike.

-Ostala je kao ne obnovljeni dio kompleksa nakon rušenja u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Uspjeli smo, uz Božju pomoć, a zatim pomoć općine Jajce i ministra Edina Ramića obnoviti temelje. Sljedeće godine planiramo nastaviti s obnovom i završetkom kompleksa – istakao je Hadžić.

Hadžić ističe da je bereket je u pokretu, a oni će se truditi, da iznađu sredstva koja su potrebna. Iz Medžlisa IZ-e Jajce vjeruju da će ovaj kompleks zasijati u svom novom ruhu, a biće namijenjen prvenstveno u turističke svrhe.

Funkcionalan kuća

Prizemni dio bosanska kuća je služila kao poslovni prostor, dok se na spratu nalazile dvije sobe koje su se nekad koristile za divanhanu, a u nedostatku stambenog prostora služili su za stanovanje mujezina ili nekog zasluženog džematlije.

Njen sav unutrašnji dio odisao je neopisivim ljepotom i mjestom za druženje, te odmor uz bosansku kahvu i delicije.

(avaz)

 

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović