Promocija izabranih djela Dževada Karahasana u Jajcu

Promocija izabranih djela Dževada Karahasana u Jajcu

Pet godina trebalo je književniku Dževadu Karahasanu da udovolji želji Ajeta Arifija, direktora Izdavačke kuće Connectum, i pristane na izdavanje izabranih djela.

Desetotomno izdanje bit će predstavljeno 9. oktobra, u 17 sati, u salonu Doma kulture Jajce, a organizator promocije je Medžlis Islamske zajednice Jajce.

U knjige je uvršten najrelevantniji dio pripovjedačkog i esejističkog opusa Karahasana, počevši od ranih etapa njegovog književnog i umjetničkog sazrijevanja, prema esejistici i romanesknim ostvarenjima kojima je stekao status suvremenog klasika.

Riječ je o naslovima: zbirke pripovjedaka Kraljevske legende, Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta; romani Istočni diwan, Sara i Serafina, Šahrijarov prsten, Noćno vijeće, Što pepeo priča; eseji Dnevnik selidbe, O jeziku i strahu/Knjiga vrtova.

Ovim kompletom od deset naslova, ljubiteljima Karahasnove književnosti i čitateljskoj publici, ponuđena je zaokružena cjelina književnog stvaralaštva ovog renomiranog autora.

O značaju Karahasanovog književnog djela svjedoče i recenzije u renomiranim evropskim časopisima. Tako kritičar minhenskog Suddeutsche Zeitunga Tobias Heyl piše da Karahasan “virtuozno prepliće realistički precizan snimak trenutka s mitovima i strahovima, koji često nad ljudima imaju više moći nego historiografski ovjerene prošlosti”.

Njegov kolega iz ženevskog Le Courriera Alain Faverger, ocjenjuje: “U najboljoj tradiciji Orijenta, Dževad Karahasan gradi jednu priču koja se obnavlja oko same sebe, da bi tako bolje razvila svoju magiju. Istovremeno epska, filozofska i erotska, ova priča kao da hvata čitatelja za rame da bi ga povukla prema vlastitim upitanostima”.

Kratka biografija

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Studij komparativne književnosti i teatrologije sudbinski ga dovodi u Sarajevo, dok doktorsku disertaciju brani u Zagrebu.

Član je Akademije nauka Bosne i Hercegovine i Njemačke akademije za jezik i književnost. U biografiji Dževada Karahasana, velikog ljubitelja i dramske književnosti, također je dugogodišnji rad u pozorištu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja u regionalnom i evropskom kulturnom prostoru. Nominovan je dva puta za Nobelovu nagradu.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović