Hadžić: Hidžra je borba za tvoje pravo i pravo tvoga komšije!

Hadžić: Hidžra je borba za tvoje pravo i pravo tvoga komšije!

Zalaskom sunca u petak, 30. avgusta 2019. godine, prema Takvimu Islamske zajednice u BiH nastupio je 1. muharrem 1441. hidžretske godine.

Ovim povodom razgovarali smo s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžićem koji je uputio i novogodišnju čestitku svim muslimanima i muslimankama.

-Hidžra se čini kada su u mjestu stanovanja ugrožena čovjekova osnovna načela/prava na: život, vjeru, imetak, porodicu, čast i razum. Cilj hidžre je pobjeda, uspjeh, a ne bježanje, ne migracija! Hidžra nije sama sebi cilj, niti konačno odredište, hidžra je proces! Cijeli svoj život vjernik čini hidžru! Naša hidžra je da svakome čovjeku (vjerniku i nevjerniku) ne uskraćujemo njegovo pravo na šest osnovnih načela i da se borimo da imamo pravo na isto. Kada bi to uradili bilo bi dovoljno, uz Božju pomoć – kazao je Hadžić.

Bošnjački povratnici na području MIZ Jajce na svoj način doživljavaju svoju hidžru, suočeni s brojnim problemima. Bili su prisiljeni da napuste svoje dome u ratu, ali ni u miru ništa nije bolje stanje.

-Oni su, tj. mi smo slika stalne hidžre. Učinili smo hidžru 1992. godine pa i 1997., i sada je činimo iz Jajca, posebno Bošnjaci iz Jezera i Šipova. Oni se susreću sa uzurpacijom imovine (vakufske), problemima u zapošljavanju, raseljavanju stanovništva i danas, stalnom borbom za opstanak i čuvanju identiteta. Naša hidžra je da im pomognemo, koliko možemo. To, hvala Allahu, i radimo – ističe on.

Hidžra maldih 

Besperspektivnost, nemogućnost napredovanja i loša opća klima u zemlji tjeraju veliki broj građana Bosne i Hercegovine da krenu trbuhom za kruhom. Veliki broj mladih pakuje kofere za odlazak u inostranstvo.

Prilikom izrade Socijalne karte mladih tim Centra za obrazovanje i druženje Jajce došao je do podataka koji govore da je periodu od 2013. do 2016. godine Jajce napustilo 814 osoba od čega su 334 mlade osobe od 15 do 29 godina. Kad je u pitanju 2017.godina od 972 mlade osobe do 30 godina koliko ih je bilo prijavljeno na Biro za zapošljavanje njih 473 je brisano zbog nalaska novog posla ili odlaska iz zemlje.

-Već sam govorio kako treba oformiti Krizni štab, ima više od godinu, i uključiti sve institucije koje rade s mladima i uraditi ozbiljan pristup o problemu odlaska mladih, a to su: razlozi, mogućnosti, plan, rješenja. Dati mladima liberalniji prostor za dokazivanje i kreaciju. Dozvoliti im da “stvaraju” nove vrijednosti na zdravim osnovama. Mladi se trebaju manje bojati izazova i biti uporni u svojim idejama. Mlade trebamo više uvažavati – navodi glavni imam Hadžić.

U svijetu trenutno živi preko milion i 700 hiljada ljudi koji su rođeni u Bosni i Hercegovini, ali su tokom života emigrirali u jednu od 51 države za koje postoje relevantni podaci. Veliki broj Jajčana živi u Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji…

-Mi smo ove godine posjetili Bošnjake u Njemačkoj, Italiji, Austriji i Švicarskoj. Prošla godina je bila u znaku povratka Vakufske imovine sto smo nastavili i ove. Tekuća hidžretska i nova godina je u znaku naše dijaspore, a to podrazumijeva povezivanje s istaknutim privrednicima, obrazovanim ljudima kao i “običnim” ljudima kroz džemate. Tako da, ako Bog da, uskoro planiramo posjetiti Bošnjake u Švedskoj gdje je veliki broj vrlo uspješnih Bošnjaka-Jajčana. Želimo im predstaviti naš rad i učiti od njih. Važnost dijaspore za integraciju našeg društva je vrlo značajna – rekao je.

Za kraj našeg razgovora glavni imam MIZ Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić uputio je novogodišnju čestitku u kojoj stoji: Svako dobro i lijepu sudbinu muslimanima i muslimankama Jajca, Jezera i Šipova, i onim koji žive u drugim bh. gradovima i dijaspori, i svima koji žive s njima, želim u novoj 1441. Hidžretskoj godini.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2023

Web realizacija: Sandro Nuhanović