Hadžić: Kada ‘sloboda govora’ udari ljudima u glavu!

Hadžić: Kada ‘sloboda govora’ udari ljudima u glavu!

Piše: prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Nikada više “demokratije” a manje slobode!

Nikada “manje” diktature a više straha!

Nikada više mišljenja a manje rješenja!

Nikada više komentara a manje odgovornosti!

Svi sve znaju, stručna sprema “spreman za sve”!

Jedan od novih načina ubijanja bontona počinje sa slobodom izražavanja mišljenja i komentara nekih osoba putem internet mreža.

Osobe čije se mišljenje ne uvažava ni u njihovoj kući, a kamoli u selu, ili čarsiji, a da ne govorim u nekom ozbiljnijem kontekstu svoje stavove i mišljenja najčešće iznose u javnosti putem interneta.

Osobe čije mišljenje ne uvažavaju ni članovi njihovih porodica, ni komšije, ni djeca, pristup internetu omogućio je da daju svoje mišljenje, da budu primijećeni. Međutim, to nije problem! Problem nastaje kada te osobe svoje mišljenje, po bilo koju cijenu, žele nametnuti drugima bez argumenta i s puno vulgarnosti, bez obzira što se i sami pozivaju na demo(n)kratiju drugima je žele uskratiti.

Postoje osobe koje preko lažnih fb profila komentarišu sve i svašta i vrijeđaju, bez stida i srama. Njima treba ozbiljnija pomoć psihijatra. Dok oni koji se predstave i imaju svoj “pravi” profil u virtualnom svijetu i tako postupaju, njima treba pomoć psihologa.

I kod jednih i kod drugih prisutan je ozbiljan poremećaj dokazivanja i hrabrosti. To su najčešće kukavice, beskičmenjaci i poltroni u stvarnom svijetu. Njihova hrabrost je ispred računara na tastaturi, najčešće u stanjima neuračunljivosti.

Naše društvo ima ozbiljan problem podvojenih ličnosti. Iako postoji pravilo: “Bolje je šutiti i biti smatran budalom nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju” ljudi i dalje rizikuju i komentarišu sve, bez da su odgovorni, stručni, bez argumenata i analize, bez informacija i istraživanja o datoj temi.

Kako kažu: “Nije svačije kroza selo pjevati”, međutim kako Svijet postade, uvođenjem satelita i interneta, “malo selo” pjevaju u selu, ali se pjesma čuje na kraj svijeta.

Tako da prijašnju nekulturu, vulgarnost i sramotu znalo je samo selo a sada zna cijeli svijet! U vjerskom kontekstu pravilo je da se čovjek ne miješa u ono što ga se ne tiče i za šta nije stručan.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović