MIZ Jajce: Bajram-namaz će se klanjati u 6 sati i 28 minuta

MIZ Jajce: Bajram-namaz će se klanjati u 6 sati i 28 minuta

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce, koji obuhvata općine Jezero, Šipovo i naravno Jajce klanja se na 26 mjesta, a u samom gradu na pet i to u Esmi sultaniji,  Hadadan, Sinan begovoj, ibrahimo begovoj i na džamiji na Volijaku.

Bajram-namaz će se klanjati sutra u 6 sati i 28 minuta, a sabah-namaz u 5.00 sati.

Centralna svečanost u povodu Kurban-bajrama na nivou Medžlisa IZ-e Jajce, a predvodit će je glavni imam Zehrudin ef. Hadžić.

Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović