Završena manifestacija ‘Dani Bošnjaka Šipova’

Završena manifestacija ‘Dani Bošnjaka Šipova’

Centralnom svečanošću, koja je održana danas, završena je ovogodišnja, sedma po redu, manifestacija ”Dani Bošnjaka Šipova”.

U protekla četiri dana, od 24. do 28. jula manifestacija je ponudila bogat duhovno-kulturni sadržaj.

Manifestacija je počela mevludom nakon akšam-namaza u Volarima. Drugi dan džuma-namaza u Pljevi, na kojoj je hatib bio Sabahudin-ef. Makić. Nakon džuma-namaza program manifestacije se nastavio učenjem dove na temeljima porušenog turbeta Đerzelez Alije u Gerzovu, da bi drugi dan manifestacije završio programom obilježavanja godišnjice otvorenja džamije u Bešnjevu, nakon akšam-namaza.

Treći dan učenje Jasina na mezarima u Bešnjevu, dok je posljednjeg dana manifestacije održana je centralna svečanost, u okviru koje su se prisutnima obratili izaslanik dr. Ahmed-ef. Adilovića, Hidajet-ef. Polovina, glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić i u ime domaćina potpredsjednik skupštine Šipovo gospodin Almedin Mešić.

Na mevludskim programima i na centralnoj svečanosti prisutni su mogli uživati u izvođenju ilahija, dvije članice hora “Cvijeće Šipova” sestara Melise i Medise Mešić. Dok im se na centralnoj svečanosti pridružio i Ilhan ef. Šabić.

Poruka glavnog imama Zehrudin-ef. Hadžića na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani Bošnjaka Šipova 2019.” je:

“Ako mislite da ćemo vas, Bošnjake i Bošnjakinje Šipova prepustiti samima sebi, nećemo. Ako vlastodršci misle da ste malobrojni da bi bili primijećeni i da bi tražili osnovna ljudska prava, varaju se. Mi smo s vama i uvijek ćemo biti, i kada to tražite od nas i kada ne tražite. To je naša obaveza. Kao što je obaveza da živimo zajedno sa našim komšijama u miru, dostojanstvu i slobodi”.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović