Ljezna škola: Pet učenika iz Kuprešana boravilo u Sarajevu

Ljezna škola: Pet učenika iz Kuprešana boravilo u Sarajevu

Četvrta Ljetna škola za djecu iz povratničkih mjesta BiH održana je od 12. do 15. jula u Sarajevu. Danas je u Studentskom domu “Prof. dr. Fikret Hadžić“ upriličena svečanost na kojoj su učesnicima dodijeljeni certifikati i zahvalnice.

Od 24 učenika Ljetne škole, petero je bilo iz Jajca, tačnije iz Kuprešana i to uz pomoć Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Osim Jajca učesnici su bili iz Zvornika, Stoca i Bosanskog Novog, tokom četverodnevnog boravka u Sarajevu posjetili su prirodna, kulturna i historijska mjesta u Sarajevu poput Vrela Bosne, Tunela spasa, Pionirske doline, Muzeja “Alija Izetbegović“, Vijećnice, Trebevićke žičare, Gazi Husrev-begove biblioteke, Baščaršije, Sarajevo City Centra.

“Ljetna škola zamišljena je kao projekat koji djeci iz povratničkih mjesta pruža mogućnost da provedu dio svog raspusta u Sarajevu, upoznavajući drugu djecu kroz druženje, edukaciju i zabavu. Sretni smo što smo i ove godine u saradnji s našim partnerima organizirali ovaj projekat“, kazao je Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade“.

“Želja nam je bila da bar na trenutak uljepšamo ljetni raspust, da kroz različite sadržaje, aktivnosti, učenja i nova poznanstva obogatimo živote ove djece. Nadamo se da smo u tome uspjeli i da iz Sarajeva nose lijepe uspomene. Ova Fondacija postoji kako bi bila potpora mladim ljudima i radosni smo kada  im možemo pružiti podršku“, izjavio je Agetović.

Nuhić: Neki prvi put borave u Sarajevu

Prisutnima se tokom svečanosti obratio i Emir ef. Nuhić iz džemata Blagaj Japra kod Bos. Novog. Nuhić se zahvalio rukovodstvu Fondaciji na pozivu za učešće djece iz navedenog džemata a koja je rezultat saradnje kreirane tokom Akcije “Iftari 2019“, također projekta Fondacije “Izvor nade“. On je kazao kako je ovo za djecu vrijedna nagrada, posebno ako se zna da određeni broj njih prvi put boravi u Sarajevu.

Amel Vuković iz Jajca i Ilma Medić iz Bos. Novog, učesnici ovogodišnje Ljetne škole izrazili su zahvalnost na organizaciji Ljetne škole. Oni su kazali kako su proveli nezaboravan dio ljetnog raspusta, upoznali nove prijatelje, stekli nove vještine i posjetili određena mjesta.

Podršku projektu Ljetne škole, pored značajnog broja privrednih i javnih institucija, pružio je i Rijaset Islamske zajednice u BiH i Uprava za vanjske poslove i dijasporu.

Medina Mehmedović-Mulalić iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu kazala je kako djeca trebaju težiti da budu najbolja u  svim područjima djelovanja te da ovakve škole trebaju poslužiti za usvajanja novih znanja i vještina.

(Izvor nade)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović