Bijela ruža simbol stradanja Bošnjaka Jezera, Ljoljića i Čerkazovića

Bijela ruža simbol stradanja Bošnjaka Jezera, Ljoljića i Čerkazovića

Bijela ruža ili cvijet “Sjećanja” postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve genocida koji se dogodio na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić diplomirani inžinjer arhitekture.

-Simbolika je dvoznačna, simbolizuje tešku i krvavu historiju našeg kraja, zemlju koja je natopljena krvlju, ali iz koje opet niče zdravo i blistavo cvijeće, a to su novi naraštaji. S druge strane bijela ruža kao simbol čistoće i nevinosti ipak nosi memoriju broja 57 da opominje da se zločin može oprostiti, ali nikad zaboraviti, rekla je autorica simbola Amela Iskrić-Hadžić.

Upravo nošenjem ovog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se genocid neće zaboraviti.

Podsjećamo, centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama”, odnosno Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina održat će se u Jezeru kod Jajca, kada će biti obilježena 27. godišnjica od stradanja 57 Bošnjaka Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Ova tradicionalna manifestacija biće održana u nedjelju, 2. juna u 12 sati simboličnim “bacanjem” cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Carskoj ili Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne-namaza.

U Jezeru je davne 1992. godine od zločinačke ruke ubijeno ukupno 57 nevinih osoba, dok se za njih 18 još uvijek traga.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović