Jajce: U četvrtak počinje manifestacija ‘Spomen njima, po(r)uka nama’ (VIDEO)

Jajce: U četvrtak počinje manifestacija ‘Spomen njima, po(r)uka nama’ (VIDEO)

Manifestacija obilježavanja zločina na području Medžlisa islamske zajednice Jajce pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama”, odnosno Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina na području MIZ Jajce počet će u četvrtak u džematu Pšenik kada će se proučiti Jasin i dova pred teravih-namaz za Hazima Šahmana koji je prilikom poslijeratnog povratka zapaljen na kućnom pragu 3. avgusta 1997. godine.

U petak je predviđena džuma -namaz u džematu Kokići, isti dan bit će upriličen iftar za šehidske porodice, dok su večernji sati rezervisani za centralnu mevludsku svečanost u džamiji Esme sultanije. Sutradan, 1. juna pred teravih-namaz u Cvitoviću će se proučiti Ja’sin i dova za duše šehida ovoga kraja.

Centralni dio manifestacije bit će obilježen u Jezeru. Ova tradicionalna manifestacija bit će održana u nedjelju 2. juna u 12 sati, simboličnim “bacanjem” cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne-namaza.

U Jezeru je 1992. godine od zločinačke ruke ubijeno 57 nevinih osoba, dok se za njih 18 još uvijek traga.

Isti dan predviđen je mevlud u Šipovu poslije teravije namaza  kada će se i završiti ovogodišnja manifestacija.

Osim toga na području jajačkog Medžlisa u toku godine održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH kao i na civilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti kao i memorizacija kulture.

Medžlis Islamske zajednice Jajce izdao dvije knjige na temu o ratnim dešavanjima, a to su: “Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992-1995” i “Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992-1995”.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=uhJxx61sL7k?feature=oembed&w=696&h=392]

(MIZ Jajce/Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović