Ramazanska noć povratnika – iftar u Jezeru (FOTO)

Ramazanska noć povratnika – iftar u Jezeru (FOTO)

Medžlis Islamske zajednice Jajce, MDD „Merhamet”, općina Sincan iz Turske te vispakova Zlatna džezva upriličili su iftar u džematu Jezero za povratnike ovog mjesta, Šipova i Mrkonjić Grada.

-Ko nije zahvalan ljudima nije ni dragom Bogu”, riječi su Poslanika, a.s. Mi smo zahvalni ljudima koji pomažu povratnike na bilo koji način. Zahvalni smo Bogu što smo večeras zajedno sa vama ovdje u Jezeru na ovome mjestu gdje ćemo, ako Bog da, 2. juna u nedjelju u 12 sati obilježiti sjećanje na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Ljoljića, Čerkazovića i Jezera. Budimo zajedno, poruka je glavnog imama prof. Zehrudin ef. Hadžića na iftaru u Jezeru.

Zahvalnost na iftaru iskazao je i Semin Česo, imam Sultan Bajazidova džamija, koja se nalazi na riječnom ostrvu kojeg pravi rijeka Pliva.

Iftari je organizovan na otvorenom.

Nerazvijena općina

Jezero je najmlađa i najmanja opština u RS, gdje se teško živi, a najveći problem su nedostatak posla što je dovelo do masovnog iseljavanja stanovništa.

Prema zadnjem popisu u Jezeru je evidentirano 1.144 stanovnika, mada je ta demografska slika puno drugačija, jer većina stanovništva živi u zemljama EU ili većim gradovima naše države.

Brojni Jezeraci tokom agresije bili su prisiljen napustiti su svoje domove, a vratili su se na svoja zgarišta krajem 1998. godine

(MIZ Jajce)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović