Ramazan u džematu Divičani

Ramazan u džematu Divičani

Ovogodišnji ramazan u Divičanima protječe u međusobnoj solidarnosti i intimnoj pobožnosti muslimana ovog naselja. Neposredno pred ramazan džamija je pripremljena za svoj najljepši ukras – džematlije koje su s prvim ramazanskim kandiljima sa svih strana pohrlili u nju željni Božije milosti i Njegovog blagoslova.

Prvu noć ramazana džematski imam Emin-ef. Duranović čestitao je nastupajući ramazan, a zatim je ukazao na značaj posta i ibadeta u ovom blagoslovljenom mjesecu. Kazao je da će se uz teravih-namaz u džematu učiti dvije mukabele: ženska iza podne-namaza i uobičajena džematska iza ikindija-namaza. Ovom prilikom pozvao je džematlije da priređuju iftare i da se odazivaju na njih.

Dugi niz godina muslimanke u Divičanima okupljaju se da zajedno s vjeroučiteljicom Mejrom Agić uče Kur’an. Lijepo je ovog ramazana vidjeti žene kako svaki dan nakon podne-namaza uče Allahovu Knjigu i druže se s njom. Uz svaki proučeni džuz čuje se i po koji vrijedan savjet.  Slično je i poslije ikindije kada se uči džematska mukabela, zapravo mukabela koju uz imama uče polaznici mekteba iz Divičana.

U srijedu 15. maja upriličen je džamatski iftar na kojem su uz džematilje iz Divičana i privrednike koji su svesrdno pomagali radove na džamiji, prisustvovali i uvaženi gosti: načelnik općine Jajce, gosp. Edin Hozan, ministar privrede u Srednjobosanskom kantonu dr. Nisvet Hrnjić i poslanik u Skupštini SBK gosp. Amer Mrako.

Već u subotu 18. maja planiran je ako Bog da iftar za žene koji koordinatorica Melika Ajkunić već danima priprema i na kojem se očekuje veliki broj gostiju. Tokom iftara bit će održano i predavanje za žene.

Lijepa vijest je da će u džamiji u Divičanima u subotu 18. maja na teravih-namazu prisustvovati muftija Muftijstva travničkog dr. Ahmed Adilović, te glavni imam Zehrudin-ef. Hadžić i predsjednik IO MIZ Jajce Almir Kunić sa saradnicima. Planirano je, ako Bog da, muftija dr. Adilović održi prigodno predavanje.

U ramazanskim danima pred nama su Dan pobjede na Bedru i mubarek noć Lejletu-l-kadr koji će također biti prigodno obilježeni u Divičanima.

Dan za danom, teravija za teravijom, u nadi da će Allah primiti njihova dobra dijela i oprostiti im grijehe, ispraćaju muslimani u Divičanima blagoslovljene dane ovogodišnjeg ramazana.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović