Mukabela u Jajcu: Slušanje Kur’ana djeluje smirujuće na duše

Mukabela u Jajcu: Slušanje Kur’ana djeluje smirujuće na duše

U svim važnijim džamijama u Bosni i Hercegovini tokom ramazana uči se mukabela, svaki dan jedan od trideset džuzeva (dijelova) Kur’ana. Svaka mukabela je po nečemu specifična i posebno obogaćuju ramazansku atmosferu.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce tokom ovog ramazana kao i prethodnih, u Dizdarević-ženskoj džamiji svakodnevno se uči ženska mukabela, isključivo samo za žene.

Voditelj mukabele je Amela Hadžić s Merjemom Frendi i Aminom Kadić.

U učenju i slušanju Kur´ana putem mukabele ima mnogo koristi, poput podisticanja drugih ljudi na učenje Kur´ana, te formiranja duhovnog smiraja između onog što uči i oni što slušaju.

Dizdareva džamija

Nalazi se u gornjem dijelu grada sa desne strane puta koji vodi citadelu. To je manja jednostavna građevina čiji unutrašnji prostor(veličine 5,05×4,35 m) preko pandantiva proviđen kupolom, a njezin daščani pokrov je na četiri vode.

Zidovi džamije su dekorisani orijentalnim i narodnim motivima, a izveo ih je sarajevski nakaš Mustafa Faginović oko 1870. godine. Nekada je ova džamija nazivana «Ženskom džamijom», jer su je posjećivale isključivo žene. Danas džamija nema munare.

Na džamiji se nalazi natpis iz hidžr. 1227 (1812/13) godine. Nad ulazom u džamiju, na kamenoj ploči, veličine 40×96 cm, isklesan je ovaj natpis u prozi na arapskom jeziku. Tekst pisan jednostavnim neshi pismom smješten je u šest redaka.

Ovaj časni mesdžid je sagradio u ime Allaha, Božiji rob Sulejman, u svrhu Bogoslužija. Božiji vjerovjesnik, neka je na njega Božiji blagoslov mir, rekao je: Ko podigne mesdžid u ime Allaha, njemu će Allah podići građevinu u Džennetu. Allah je rekao : Bogomolje podižu i održavaju oni koji vjeruju Allaha, dan suđenja, obavljaju namaz i dijele zekat.(Kur’an 9, 18). Vjerovjesnik , neka je mir i spas na njega, prenosi od Allaha : Mesdžidi na zemlji su Moje kuće, a održavaju ih koji ih posjećuju, pa sretan li je onaj rob (Božiji) koji se očisti kod svoje kuće,pa iza toga posjeti Moju kuću, jer je obaveza gostoprimaoca da počasti svoga gosta. Zato onaj ko stanuje blizu džamije, a klanja u svojoj kući, njegov namaz nije primljen, kako to kaže Allahov poslanik : «Susjedu džamije nije primljen namaz osim u džamiji,a rečeno je : Vjernik se u džamiji osjeća kao riba u vodi, a licemjer u džamiji kao ptica u krletci.». U ovom natpisu godina nije ispisana brojkama, a autor kaže da je držana u slovima u ebdžedu : z(sedam), kj(20), r(200), g(1000). Prema tome ukupna brojčana vrijednosti ovih slova inosi 1277. to je hidžretska godina, a odgovara 1812/13 godinu po novoj eri.

Dal i je i ranije na ovom mjestu postojala džamija iz natpisa ne vidimo. U kronogramu spomenuti Sulejman je Sulejman-beg Kulenović. Uz ovu džamiju nema dvorišta niti mezarja.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović