Gospodo Bošnjaci i vi zločinci: ‘I u Jezeru se desio zločin nad Bošnjacima’

Gospodo Bošnjaci i vi zločinci: ‘I u Jezeru se desio zločin nad Bošnjacima’

Piše: prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce

Zašto kažem: “I u Jezeru se desio zločin nad Bošnjacima”?

Kada je u pitanju kultura sjećanja i iniciranje kolektivne svijesti jednog naroda o nečemu, ovdje nažalost se govori o zločinu, ponekad se ode iz krajnosti u krajnost, pa tako jedan narod ili ima memorizaciju i memorijalizaciju ili nema, ili je previše potencira ili nimalo.

Kao što znamo u Bosni i Hercegovini se desio genocid u Srebrenici, desili su se zločini u mnogim mjestima, samo na području Muftijstva travničkog u Ahmićima, Vrbanji i Jezeru.

Zašto kažem “gospodo Bošnjaci”?

Volio bih da ne pišem o ovoj temi na ovakav način, ali želim upozoriti, dok se na jednom mjestu gdje je bio zločin sakupe svi zvaničnici Bošnjačke elite na drugom mjestu gdje se također desio zločin ne dođu ni predstavnici nižih nivoa, osim predstavnika općine Jajce, Muftijstva, tj. muftije i ministra Edina Ramića.

Znate, znamo da su svačiji život i žrtva jednako gubitak bez obzira koliko je bilo žrtava zločina u nekom mjestu, dali 30 ili 130. Nažalost, nekome su to samo brojke.

Također, i ovdje gdje zakažu predstavnici društvene vlasti, predstavnici islamske zajednice se “moraju” umiješati “kao vegeta u sve” u organizaciji memorijalnih manifestacija, u davanju prostora za izgradnju šehidima i borcima memorijalnih obilježja, Itd.

Zašto kažem “ vi zločinci”?

Ako mislite da ćemo zaboraviti zločin, varate se! Ako mislite da ćemo halaliti i oprostiti zločin, varate se! Ako mislite da ćemo prestati tražiti posmrtne ostatke nevino ubijenih Bošnjaka i Bošnjakinja, varate se!

Ako mislite da ćemo prestati tražiti da se procesuiraju zločinci, varate se. Ali isto tako znamo da nisu svi Srbi počinili zločin i znamo da je Bog dragi odredio da živimo zajedno sa vama i drugima, našim finim komšijama, i to nam ne smeta jer smo upućeni jedni na druge, živimo jedni s drugima i znamo da se trebamo okrenuti prema budućnosti naše djece jer oni će poslije nas, ako Bog da, živjeti jedni s drugima zajedno na ovim prostorima.

Zajednički život je moguć samo kada svako nađe svoj smiraj.

Žao mi je što nekima uopće nije stalo do borbe za istinu, što neki “kupe” poene na ovakvim bolnim prisjećanjima. Niko nije želio da se desi zločin, međutim, desio se. E kada se desio ne možemo zažmiriti pred njim, ne smijemo. Niti smijemo zaboraviti, niti halaliti. Mi nećemo!

Obilježavanje zločina ove godine je prilika da odamo istinsku počast žrtvama a preživjelima damo do znanja da smo svjesni njihove tragedije, straha i neizvjesnosti i da ćemo sve učiniti da se zločin ne ponovi. To trebamo pokazati konkretnim djelima.

Dolazak predstavnika vlasti, a prije svega Bošnjaka će biti jasna poruka šta misle o zločinu u Jezeru i da li stoje na raspolaganju. Poziv će biti poslan gospodinu Džaferoviću, Salkiću kao i ostalim nosiocima vlasti.

Također je ovo prilika da naše komšije Srbi kao i njihovi predstavnici vlasti, svojim konkretnim djelima pokažu da su oni protiv zločina i zločinaca, te finansijski i na svaki drugi način pomognu žrtve zločina.

Ova obilježavanja nikako ne smiju biti poticaj i produbljenje razdora i konflikta, nego, naprotiv, prilika da svako od nas donese mir, dostojanstvo i pruži ono za šta je emanet preuzeo.

Iskoristimo ovu priliku svi zajedno.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović