Jezero: Priprema za obilježavanje manifestacije ‘Spomen njima, po(r)uka nama’

Jezero: Priprema za obilježavanje manifestacije ‘Spomen njima, po(r)uka nama’

U skupštinskoj sali Opštine Jezero danas je održan radni sastanak povodom organizacije manifestacije “Spomen njima, po(r)uka nama” – Sjećanje na jezerskom mostu.

Na sastanku su prisustvovali: glavni imam MIZ Jajce Zehrudin-ef Hadžić, imam džemata Jezero Semin-ef Česo, te odbornici u Skupštini opšine Jezero, Ševal Ribić- Mubera Žužić, Sabahudin Ališa i Mirsad Omerinović, članovi Udruženja “3. juni” i članovi džematskog odbora.

Na sastanku je bilo razgovora o organizaciji same manifestacije i koracima koje treba poduzeti da bi ona bila dostojanstvena.

Tragaju za najmilijima

Ova tradicionalna manifestacija bit će održana u ponedjeljak, 3 juna, od 12 sati, simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne namaza.

Podsjećamo, u Jezeru je 1992. godine od zločinačke ruke ubijeno 34 nevine osobe. Prvog juna 2008. godine na šadrvanu Sultan Bajazidove džamije u Jezeru postavljeno je spomen obilježje s uklesanim imenima pobijenih Jezeraka 2. i 3. juna 1992. godine, ali i pobijenih mještana iz Čerkazovića i Ljoljića koje su zločinci na isti ili gori način pobiše 10.9. 1992. godine u mjestu Tisovac-Draganovac, te poginulim borcima iz Jezera koji svoje živote dali za obranu BiH.

Prva žrtava koja je prođena i ukopana na Musali u Jezeru je Ćosić (Alije) Huso. U aprilu 2002. godine, otkrivena je masovna grobnica u Natpolju iznad Šipova, iz koje je izvađeno 11 tijela, od kojih je ubrzo je identifikovano sedam osoba, te im je na platou Sultan Bajazidove džamije u Jezeru klanjana dženaza, a zatim su njih petero: Zjajo (Huseina) Ferida, Balešić (Latifa) Aziz, Ramić (Rame) Sulejman, Mulaosmanović (Zaćira) Salih i Ribić (Vehaba) Nihad ukopani na Musali u Jezeru, a Ahmečković (Salke) Gane i Karahodžić (Adema) Nisvet, u Ljoljićima.

Kasnije su identifikovani i 20.12.2003. godine ukopani na Musali, u Jezeru: Ribić (Šerifa) Muho i Bešlić (Mahmuta) Mevla, Plivac (Beće) Ahmet i Karahodžić (Mehe) Kasim ukopani su u Ljoljićima. U septembru 2007. godine identifikovani su Šuškić (Šemse) Muho, Filipović (Alije) Bakir i ukopani na Musali u Jezeru, te Karahodžić (Mehe) Muharem koji je ukopan u Ljoljićima.

Budući da su Bešlić Mevla, Plivac Ahmet i Karahodžić Kasim pronađeni u masovnoj jami-grobnici na Carevom Polju u Jajcu i to ide u prilog čvrstom dokazu da su ubice njihova tijela odvozili na različite lokacije i što dalje od Jezera kako bi još više otežali njihov pronalazak i identifikaciju. Ostalih 19 ubijenih osoba još nisu pronađeni.

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS, Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i MIrku (Mile) Pekez. Odlukom Ustavnog suda BiH iz 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona.

Puštanjem 18. novembra 2013. došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostatci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović