MIZ Jajce: Teravija u 32 džamije i 9 mesdžida

MIZ Jajce: Teravija u 32 džamije i 9 mesdžida

Na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce koji obuhvata tri općine, Jajce u FBiH, te Jezero i Šipovo u RS, teravih-namaz se obavlja na 41 lokaciji tokom mjeseca ramazana.
Osim 32 džamije namaz se obavlja i u 9 mesdžida, a Ibadetske obaveze izvršavat će 14 stalnih imama, 3 honorarnih te 26 softi i učenika medresa, kao i 5 sejjar-vaiza, 4 sejjar-vaize te 5 pet koordinatora, što na kraju iznosi ukupno 57 aktera.

– Moto ovogodišnjeg ramazana je „Brak=porodica=o(p)stanak”, kao i borba protiv poroka kocke i odlaska ljudi van Bosne i Hercegovine. Bit će organizirane radionice za mlade u dŽematima kao i predavanja za žene. Zajedno možemo učiniti više, a posebno u mjesecu milosti – rekao je prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Zajednički iftari

Učenje mukabela predviđene su u svim džematima, dok je za žene predviđena u Dizdarevoj-ženskoj džamiji poslije podne-namaza, a za mlade u Šamića džamiji poslije ikindije-namaza.

-U toku mjeseca ramazana biće priređeno više broja iftara, a to su prije svega iftar za džematlije romske pripadnosti, Ramazanska noć Bošnjaka RS, Ramazanska noć mladih i Ramazanska noć žena, iftar za šehidske porodice i iftari na Volijaku tokom cijelog ramazana – ističe Hadžić.

Predviđene su posjete Muftije travničkog dr. Ahmeda ef. Adilovića kao i profesora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika džematima na području jajačkog medžlisa.
Ni ove godine neće izostati zajednička druženja i van džamija, a bit će i posjeta hafiza iz Turske.

Također, i ovoga ramazana najavljeni su prehrambeni paketi, posebno za povratnike Jezera i Šipova.

Sjećanje na šehide

Manifestacija obilježavanja zločina na području jajačkog Medžlisa pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama” počet će 1 juna, a biće obilježena u Šipovu, Jezeru, Kokićima, Cvitoviću i Pšeniku gdje će biti učeni Ja’sini i dove za nevino ubijene žrtve, kao i promocija knjige.

U Jezeru, 3. juna obilježit će se dvadeset i šest godine od stradanja Bošnjaka Jezera, Ljoljića i Čerkazovića. Od zločinačke ruke 1992. godine ubijeno je 34 nevine osobe.
Ova tradicionalna manifestacija bit će održana simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Sultan Bajazidovoj džamiji poslije podne-namaza.

Centralni šehidski mevlud za područje MIZ Jajce biće održan 31. maja poslije teravije-namaza u džamiji Esme sultanije u Jajcu.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović