Hadžić: Džamije (i)li fabrike?

Hadžić: Džamije (i)li fabrike?

Piše: Zehrudin ef. Hadž]ć, glavni imam MIZ Jajce

“Bolje bi bilo da prave fabrike a ne džamije” – ovo su riječi koje često čujemo od dušebrižnika. E pa dušebriznici i kad nema vjernika u džamiji, džamije imaju svrhu, nažalost. Ako niste znali džamije osim vjernika posjećuju: migranti, prosjaci, beskućnici, mentalni bolesnici, turisti, studenti pa čak i političari pred izbore i pri otvaranju.
Kada zakažu odgovorne osobe koje “upravljaju” našim životima, kada zakaže Centar za socijalni rad, kada zakaže Centar za mentalno zdravlje, kada zakažu humanitarne organizacije, džamija je odgovor.

Migranti dolaze i prolaze kroz Jajce. Znate li gdje spavaju, odsjedaju? Prihvatni centar? Mjesto za migrante? Ma jok, nema to u općini Jajce, ili možda ima ali oni ne znaju. Dolaze kod džamije. Neko će reći i trebaju jer su većina muslimani blisko-istočnog porijekla. Dobro, iako džamija nije prihvatni centar. A šta ćemo sa prosjacima, beskućnicima koji nisu samo muslimani!? I oni dolaze i traže: hranu, prenoćište i ostalo? Niko nikad nije tražio a da mu nešto nije dato kao pomoć, hvala Bogu.

Mentalni bolesnici? Ko je odgovoran? Centar za mentalno zdravlje? Centar za socijalni rad? Policija? Skoro smo zvali i pitali, i dobili odgovor da su svi nabrojani odgovorni. Kada smo skoro imali problem, zvali smo, međutim, prve dvije ustanove nisu radile jer je bio vikend. Policija je bila na nivou odgovornosti i reagovala, doista im hvala. Mentalni bolesnik treba da pazi kada će praviti probleme jer ako je vikend nema mu ko od stručnih službi pomoći jer za vikend ne rade. Šta ćemo sa prosjacima? Kako njih odvojiti od džamije? Na kraju krajeva šta ćemo sa političarima, šta bi oni otvarali da nije džamija kada fabrike ne prave.

  • Migrantska kriza traje već duže vrijeme, migranti dolaze i odlaze, prosjaka je sve više, mentalni bolesnici lutaju čaršijom nezbrinuti i potencijalna opasnost za našu djecu i građane jer ne znamo kada će i kako reagovati a mi još nismo čuli da je neko od odgovornih zabrinut a kamoli da smo pozvani da razgovaramo na ove teme, jer smo, htjeli ili ne, uveliko dio dešavanja.

Davno smo govorili kako treba formirati Krizni štab ali, nažalost, Vijeće ima preča posla jer još nisu sve Ustanove i Institucije podijelili, a bliže se i općinski izbori. Dok jedni kažu da nisu nadležni a drugi nisu ni zabrinuti, nama ostaje da i dalje budemo otvoreni i na pomoći: migrantima, prosjacima, beskućnicima, mentalnim bolesnicima, potrebnima i drugima jer džamija je mjesto koje skuplja ljude bez obzira na vjeru, narod i stalež. Neka nam još samo neko kaže šta će vam džamije! Džamija je više od prostora za molitvu bila u historiji i ostala.

Dzamija je prvenstveno mjesto molitve, zatim mjesto pouke, mjesto okupljanja i mjesto susreta. Džamija je mjesto utočišta!

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović