Sutra koncert ‘U susret ramazanu’ u Jajcu

Sutra koncert ‘U susret ramazanu’ u Jajcu

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” Jajce i Medžlis Islamske zajednice Jajce organiziraju predramazanski koncert “U susret ramazanu”, koji će se održati u petak, 3. maja 2019. godine u pozorišnoj sali Doma Kulture Jajce.

Koncert će početi u 19 sati, a ulaz je slobodan.

U prigodnom programu, uz orkestar BZK “Preporod” Jajce učestvovat će još i hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, te solisti Salih Meštrovac, Semin Česo, Zajim Duranović, Ilhan Šabić, Fikret Meštrovac, Emin Duranović, Lamija Leko, Sehija Redžić i Emela Husić.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj te vjeruju da će ilahije i kaside pronaći pravi put do srca mnogobrojnih.

Poseban mjesec u islamu

Podsjećamo, prvi dan ramazana, odnosno početak posta za vjernike islamske vjeroispovijesti počinje u ponedjeljak, 6. maja 2019. godine, dok je prvi dan Ramazanskog bajrama u utorak, 4. juna.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana.

Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama – Ramazanski i Kurban-bajram. Prvi nastupa nakon posta i traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram ove godine je u nedjelju, 11. avgusta i traje četiri dana. Njegovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i obavljanje hadža u Mekki i Medini, što je peti stub islama.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović