Ponovo uzurpirana bošnjačka i vakufska imovina u Šipovu

Ponovo uzurpirana bošnjačka i vakufska imovina u Šipovu

Glavni imam prof. Zehrudin-ef. Hadžić i predsjednik IO Medžlisa Jajce Almir Kunić primili povratnike iz mjesta Vražić kod Šipova, Safetu Ganibegović i Senada Ganibegović s potpredsjednikom Skupštine opštine Šipovo Almedinom Mesićem u prostorijama Medžlisa Jajce.

Tema sastanka je bila nastavljanje uzurpacije privatne imovine Safete i Senada Ganibegovića i vakufske imovine od strane Slavka i Marka Pene. Ugrožavanje pet osnovnih principa: života, vjere, imetka, porodice i časti je ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava.

Medžlis će na svaku buduću uzurpaciju tražiti reakciju nadležnih institucija i medija.
Medžlis također poziva predstavnike Bošnjake u RS Bosne i Hercegovine, a posebno potpredsjednika RS Ramiza Salkića da obiđe povratnike i zaštiti njihova prava u Šipovu.

Borba za prava Bošnjaka u Šipovu bi trebala biti istovjetna kao i borba za prava Bošnjaka na području cijele RS Bosne i Hercegovine.

Stalne provokacije

Podsjećamo, Safeta Ganibegović (46) na svoje ognjište vratila se 2005. godine, a u posljednje dvije godine suočena je sa stalnim verbalnim napadima na nacionalističkoj osnovi i prijetnjama od strane Slavka Pene, direktora Centra za socijalni rad Šipovo kao i od njegovog sina Marka.

Preko 10 napada je imala samo u prošloj godini, a posljednji se dogodio 7. decembra 2018. godine kada je Slavkov sin Marko fizički nasrnuo na Safetu i pri tom joj nanio lakše tjelesne povrede.

Kako smo saznali od mještana, njihove komšije Pene već duži vremenski period vrše teror na mještane, a glavni motiv je korištenje zemlje za čuvanja stoke.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović