Zehrudin Hadžić o Business forumu: Ovo nije kritika, nego sugestija!

Zehrudin Hadžić o Business forumu: Ovo nije kritika, nego sugestija!

Piše: Zehrudin ef. Hadžić, glavnim imam MIZ Jajce

Za razvoj jedne zajednice bitna su tri faktora:
1. ljudski resurs,
2. znanje
3. ekonomija.

Preduslov za razvoj zajednice je postojanje i uvezanost ova tri faktora. Kada je u pitanju ljudski faktor prema informacijama iz napisane općinske brošure specijalno za Forum 2019., 27.000 Jajčana je u Jajcu, a 10.000 van Jajca.

Jajčani imaju mnogo stručnih i sposobnih ljudi koji su pojedinačno uspjeli u businessu. Također, Jajčani imaju dosta projekata. Ono što Jajčani još nisu potpuno uspjeli jeste imati na vrijeme informaciju i ostvariti dobru komunikaciju. Ovaj Forum je prilika za to. Na tome svesrdno čestitam organizatorima.

Međutim, nisam čuo, bar dok sam bio na Forumu, a veći dio sam bio, da je i(t)ko spomenuo vjerske zajednice, posebno mislim na Medžlis Islamske zajednice Jajce kao mogućnost ostvarivanja komunikacije s vjernicima-građanima u dijaspori, konkretnije s vjernicima-Bošnjacima, ako će vam lakše biti povezati Bošnjaka s businessom, a ne muslimana. To me žalosti!

Naravno, uredno sam pozvan na Forum, na čemu sam zahvalan. Čak sam pročitao i cijelu brošuru, ni u njoj nisam našao spomen o ovoj mogućnosti. Ni(t)ko od uvodničari nije spomenuo taj potencijal, osim sto su spomenuli probleme u vezi nacionalnih spomenika, vjerovatno misleći na crkvu-džamiju.

Možda će neko reći da se podrazumijeva pod “nevladin sektor”? Uz dužno poštovanje ubrajati nas u nevladin sektor u kojem neka udruženja broje desetak članova nije primjereno u odnosu na članstvo od nekoliko hiljada.

Informacije radi većina mjesta u dijaspori, ako ne i sva, u kojima žive Bošnjaci-muslimani imaju vjersku organizovanost kroz instituciju džemata, čak možete zamisliti u džemat dolaze i businessmeni. Ne govorim to radi njih, nego radi vas-nas.

Odgovorno tvrdim da je, bez obzira na globalnu mogućnost komuniciranja putem modernih načina i mreža, najbrža, najkonkretniji i najdirektnija komunikacija s Bošnjacima u dijaspori putem džemata. Neko će reći da ne idu svi u džamiju. Tako je, ako ne idu u džamiju onda idu u klubove koji su najčešće uz džemat. A ako i nisu, onda je to manjina koja nije tu prisutna.

Ovo nije kritika, nego sugestija!

Medžlis uskoro, ako Bog da, završava bazu dijaspore koju ćemo, bezuvjetno, ako budu tražili, ustupiti lokalnoj zajednici, sa svim informacijama. Također, već nekoliko godina odlazimo našim ljudima u dijasporu i posjećujemo ih, tamo. To je naša praksa. Ono što smo zaključili kao institucija jeste da je svaki čovjek u dijaspori, pojedinačno, imao ili nemao firmu tamo ili ovamo, investitor i investicija jer dolazi u Bosnu i Hercegovinu i troši svoj novac.

Naravno, ono što je prioritetnije za nas od njihovog novca, koji nam dosta pomaže, jeste njihovo iskustvo, znanje i ugled u zajednicama u kojima žive. To nam je novi izazov i zadatak.

Možda da se Forum, jer je prvi, ponovi za vrijeme odmora. I naravno, treba otići našim ljudima u dijasporu, češće. Mi njima, oni nama! Više mi njima, jer oni su tu uvijek s nama. Uz čestitku organizatoru za susret, nadam se skorijem ponovnom viđenju i pozivu u vrijeme godišnjih odmora.

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović