Jajce: Održana manifestacija ‘Upoznajmo se da bismo se poštovali’ (FOTO)

  •  
  •  

Već treću godinu za redom Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” organizuje manifestaciju pod nazivom “Upoznajmo se da bismo se poštovali”.

Još u prvoj godini, nakon održane tribine “Žena kroz svetu riječ i povijest”, manifestacija je opravdala svoj naziv i ideju da postane tradicionalna. U trećoj godini pomjerili su granice, ali doslovno. Partner projekta je udruženje žena “Jezerka” iz Opštine Jezero.

Na tribini koja je upriličena danas u općinskoj sali učestovala je Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero, mr. Amra Babić, načelnica općine Visoko, a Kristina Križanac gradonačelnica Siska iz opravdanih razloga nije mogla učestvovati.

-Zahvalana sam organizatorima na pozivu za ovako jednu važnu tribinu. Mnogo je važno da pričamo i da se čujemo i da ne bude da se samo slušamo. Nisam nikad mislila niti planirala da se bavim politikom. To se nekako samo nametnulo. Uvijek sam željela da pomažem društvu i da mijenjam svijet na bolje – istakla je Snežana Ružičić.

Načelnica Ružičić je navela primjer kako njen opštinski tim funkcionira, na koji način žene doprinose izgradnji zdravog društva za sve.

-Žene su jake karike u društvu, a najbolji timovi su žene i muškarci zajedno. Taj razum muškarca i stabilno stajanje na zemlji s dvije noge i naše senzibilno donošenje važnih odluka najbolja su kombinacija – navodi ona.

Načelnica Babić je pričala o svom životnom iskustvu, ali i o političkom djelovanju i razlozima njene kandidature na Općim izborima.

-Mi živimo u jednom složenom trenutku, u jednoj teškoj zajednici i svi smo svijeni te težine. Niko od nas nema hrabrosti da pokrene neke promjene i da ih nose na svojim plećima. Promjene se mogu praviti i nije uzalud da ih pravimo – govori mr. Amra Babić, načelnica općine Visoko.

Kako je rekla Babić, žene su nedovoljno zastupljene u javnom životu, i kada su na nekim pozicijama nemaju dovoljno prostora da djeluje.

-Žene su nedovoljno zastupljene u politici. U Bosni i Hercegovini ima samo 6 načelnica. Veliki broj žena čini populaciju nasu i kad bi one glasale samo za žene, puno bi drugačije izgledalo slika i bile bi vise zastupljene i svijet bi bio puno sigurniji i bolji. Smatram da žene moraju biti najbolji ljudi pa onda najbolje žene prije svega – kazala je Babić.

Prijatelji projekta su Udruženje/udruga penzionera/umirovljenika općine Jajce i BZK Preporod Jajce koji si su učestvovali u revijalnom dijelu programa.Glavni sponzor ove manifestacija je Medžlis Islamske zajednice Jajce.

Više fotografija možete pogledati putem ovog linka.

(Jajce Online)


  •  
  •