Jajce: Održana manifestacija ‘Upoznajmo se da bismo se poštovali’ (FOTO)

Jajce: Održana manifestacija ‘Upoznajmo se da bismo se poštovali’ (FOTO)

Već treću godinu za redom Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” organizuje manifestaciju pod nazivom “Upoznajmo se da bismo se poštovali”.

Još u prvoj godini, nakon održane tribine “Žena kroz svetu riječ i povijest”, manifestacija je opravdala svoj naziv i ideju da postane tradicionalna. U trećoj godini pomjerili su granice, ali doslovno. Partner projekta je udruženje žena “Jezerka” iz Opštine Jezero.

Na tribini koja je upriličena danas u općinskoj sali učestovala je Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero, mr. Amra Babić, načelnica općine Visoko, a Kristina Križanac gradonačelnica Siska iz opravdanih razloga nije mogla učestvovati.

-Zahvalana sam organizatorima na pozivu za ovako jednu važnu tribinu. Mnogo je važno da pričamo i da se čujemo i da ne bude da se samo slušamo. Nisam nikad mislila niti planirala da se bavim politikom. To se nekako samo nametnulo. Uvijek sam željela da pomažem društvu i da mijenjam svijet na bolje – istakla je Snežana Ružičić.

Načelnica Ružičić je navela primjer kako njen opštinski tim funkcionira, na koji način žene doprinose izgradnji zdravog društva za sve.

-Žene su jake karike u društvu, a najbolji timovi su žene i muškarci zajedno. Taj razum muškarca i stabilno stajanje na zemlji s dvije noge i naše senzibilno donošenje važnih odluka najbolja su kombinacija – navodi ona.

Načelnica Babić je pričala o svom životnom iskustvu, ali i o političkom djelovanju i razlozima njene kandidature na Općim izborima.

-Mi živimo u jednom složenom trenutku, u jednoj teškoj zajednici i svi smo svijeni te težine. Niko od nas nema hrabrosti da pokrene neke promjene i da ih nose na svojim plećima. Promjene se mogu praviti i nije uzalud da ih pravimo – govori mr. Amra Babić, načelnica općine Visoko.

Kako je rekla Babić, žene su nedovoljno zastupljene u javnom životu, i kada su na nekim pozicijama nemaju dovoljno prostora da djeluje.

-Žene su nedovoljno zastupljene u politici. U Bosni i Hercegovini ima samo 6 načelnica. Veliki broj žena čini populaciju nasu i kad bi one glasale samo za žene, puno bi drugačije izgledalo slika i bile bi vise zastupljene i svijet bi bio puno sigurniji i bolji. Smatram da žene moraju biti najbolji ljudi pa onda najbolje žene prije svega – kazala je Babić.

Prijatelji projekta su Udruženje/udruga penzionera/umirovljenika općine Jajce i BZK Preporod Jajce koji si su učestvovali u revijalnom dijelu programa.Glavni sponzor ove manifestacija je Medžlis Islamske zajednice Jajce.

Više fotografija možete pogledati putem ovog linka.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović