Džamija Esme sultanije u Jajcu: Sultanija dala nakit za izgradnju džamije i mostova na Vrbasu

Džamija Esme sultanije u Jajcu: Sultanija dala nakit za izgradnju džamije i mostova na Vrbasu

Legenda kaže da je sultanija Esma bila bolesna i da je tražila lijek ali ga nije bilo te da su joj astrolozi preporučili da u mjestu gdje se sastaju dvije rijeke izgradi tri hajrata, kazao je u razgovoru za Anadolu Agency glavni imam u penziji Ramiz Bećirović.

Džamija Esme sultanije smatra se među najvrednijim spomenicima islamsko – osmanske arhitekture u Jajcu. Nalazi se u centru kraljevskog grada Jajca. U vezi sa njenom izgradnjom postoji sačuvano predanje da je Esma sultanija, supruga Mehmed-paše Muhsinovića, bila bolesna i da su astrolozi prorekli da će ozdravit ako sagradi tri zadužbine u mjestu gdje se dvije vode sastaju. Tako je sagrađena džamija koja i dalje nosi ime po Esmi sultaniji, ali i dva mosta na Vrbasu. Esma sultanija je bila kćerka sultana Ahmeda III.

Mehmed- paša bio je carski zet i prvi put je došao za namjesnika Bosne 1763. godine, a drugi put je na toj dužnosti od 1770. do 1772. godine. Također, postoje i priče da je ovo jedina džamija u BiH koja nosi ime po jednoj ženi.

Glavni imam u penziji Ramiz Bećirović kazao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da se džamija nalazi u gradu koji je i sultanski i kraljevski, ali prije svega grad Jajčana.

– Džamija srušena u ratu u BiH 

“Džamija u kojoj se nalazimo, ovakva kakva je sada, izgrađena je između 1753. i 1773. godine. Rađena je u tih 20 godina i na kraju izgrađena. Izgrađena je sredstvima princeze ili sultanije Esme, koja je bila udata za Mehmed-pašu Muhsinovića, a koji je bio namjesnik u ovim krajevima i to u dva navrata. Legenda kaže da je sultanija Esma bila bolesna i da je tražila lijek ali ga nije bilo te da su joj astrolozi preporučili da u mjestu gdje se sastaju dvije rijeke izgradi tri hajrata”, ispričao je Bećirović.

Tako je ona osim ove džamije, koja je nazvana njezinim imenom Esme sultanije, sagradila još i dva mosta na Vrbasu. Sačuvano predanje zna da je Muhsinović bio valija kada je njegova žena podigla ovu džamiju. O tome da li je Esma sultanija ikada posjetila Bosnu i ovaj kraj, pojasnio je Bećirović, nema informacija.

“Uz ovu džamiju sagrađeni su i prateći objekti, šadrvan, kuća za potrebe Islamske zajednice i još dvije zgrade prije ulaza u džamiju. Nakon toga je formirano i mezarje gdje i danas imamo ostatke nišana. Tu su pokopani velikani ovoga grada, imami, mujezini, mutevelije”, pojasnio je Bećirović.

Džamija Esme sultanije je srušena u proteklom ratu u BiH.

“Od 1773. godine pa do 1993. bila je u onom izdanju kako je i sagrađena i služila svojoj svrsi. Krajem 1992. muslimani su protjerani iz Jajca. Nakon okupacije Jajca nastojalo se uništiti sve što je bilo muslimansko i sve što je podsjećalo na nas muslimane. Mete rušenja su u prvom redu bile džamije”, pojasnio je Bećirović.

– Nacionalni spomenik BiH 

Još tada je gađana i džamija Esme sultanije koja je bila oštećena.

“Svjedoci su pričali da je ona rušena nekoliko mjeseci jer su zidovi ove džamije debeli 1,20 metara. Izgrađena je od dobrih vezivnih materijala koji su čvrsto držali ove zidove i njenu kupolu. Srušena je početkom 1993. godine i od tada je ovaj prostor bio ravan. Sve je odneseno sa zemlje, čak i kaburski nišani. Tu su obično ljudi parkirali vozila. Kada smo se vratili naređeno je da se na mjestu gdje je stajala džamija Esme sultanije doveze otpadni materijal kako mi ne bi krenuli sa njenom ponovnom izgradnjom”, ispričao je Bećirović.

To je trajalo nekoliko godina i 2000. godine očišćen je plato na kojem se nekada nalazila džamija Esme sultanije.

“Tako je 2003. godine postavljen kamen temeljac. Obnova je trajala nekoliko godina, a svečanost proklanjavanja je upriličena 2010. Naša saznanja govore da je ovo u BiH jedina džamija koja nosi ime pod jednoj ženi. Ne bi smio tvrditi da li je taj podatak potpuno tačan. Međutim, smijem potvrditi da je sredstva za izgradnju ove džamije dala žena. Oni koji su istraživali od kojih sredstava je džamija data da se napravi kažu da je sultanija prodala svoj skupocjeni nakit. Sigurno je da nema džamije sa ovakvim i sličnim imenom ni u BiH ni šire”, pojasnio je Bećirović.

Džamija je 2003. godine proglašena i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Akos.ba

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović