Otvorena musafirhana i dodatni sadržaji u Ibrahim-begovoj džamiji (FOTO)

Otvorena musafirhana i dodatni sadržaji u Ibrahim-begovoj džamiji (FOTO)

Večeras poslije jacije-namaza otvorena je musafirhana koja se nalazi s dodatnim sadržajima u Ibrahim-begovoj džamiji. Osim toga uređen je harem-dvorište džamije, predulaz, ograda, mokri čvor, abdestana te kuhinja.

-Sada je Ibrahim-begova džamija potpuna, hvala Allahu, završena. Zahvalni smo donatorima i osobama koje su dale svoj doprinos za dovršetak radova, kazuje nam prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Medžlis IZ-e Jajce ovaj novoizgrađeni objekt stavit će na raspolaganje za različite vidove aktivnosti.

-Musafirhana će biti na raspolaganju mladima i ostalima za seminare, sastanke, druženja. Medžlis je dobio još jedan reprezentativan objekta za vjernike uz dodatne sadržaje koji su falili i ambijentalnu musafirhanu koja će biti na raspolaganju svim vjernicima, istakao je Hadžić.

Naši sugrađani koji su uplatili sredstva za izgradnju ovog objekata željeli su ostati anonimni.

Ibrahim-begova džamija

Ova džamija je situirana na desnoj obali Plive u naselju Pijavice. Ima dimenzije 7×7 metara, pokrivena je šindrom i ima drvenu munaru. Glavni ulaz u džamiju izveden je na luk od lijepo klesanih kamenih ploča.

Nije poznato kada je podignuta Ibrahim-begova džamija, ali je to moralo biti svakako prije početka Šabana 1103. Godine (18.6.1692.), datuma na koji je za imama i hatiba ove džamije postavljen neki Fazlullah, a na mjestu dotadašnjeg imama Ibrahima (Jajački sidžil).

U desnoj sofi trijema džamije, što je svakako karakteristično, nalaze se dva mezara označena nišanima. Mezar rahmetlije s nišanom na kojem je isklesan ovaj natpis nalazi se u desnoj sofi trijema džamije.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović