Održana konstituirajuća sjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Jajce (FOTO)

Održana konstituirajuća sjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Jajce (FOTO)

U subotu, 12.01.2019. godine s početkom u 17 sati, u prostorijama Medžlisa Jajce održana je konstituirajuća sjednica IO Medžlisa Jajce.

Sjednici su prisustvovali svi novoizabrani članovi Izvršnog odbora. Čast da otvori sjednicu imao je najstariji član IO Mirsad Omerinović. Na sjednici je predložena i usvojena jedna točka dnevnog reda, a to je biranje predsjednika IO Medžlisa Jajce u mandatnom periodu 2019-2023.

Većinom glasova prisutnih članova izabran je gosp. Almir Kunić, dosadašnji član IO Medžlisa Jajce. Poslije izbora novog predsjednika IO Medžlisa Jajce, glavni imam Zehrudin-ef. uručio je skromne poklone dosadašnjem predsjedniku Ramizu Meštrovcu i dosadašnjem počasnom članu IO Medžlisa Jajce šejh Ramiz-ef. Bećiroviću.

Nakon imenovanja novoizabranog predsjednika Almira Kunića, obavili smo kratak intervju s njim:

Prije svega, u ime portala Jajce Online, želim da Vam čestitam na izboru za mjesto predsjednika Medžlisa IZ-e Jajce.

– Hvala Vam na iskrenim čestitkama. Ukazana mi je izuzetna čast, ali i odgovornost, da u narednom četverogodišnjem mandatnom periodu, ako Bog da, obnašam ovu poziciju. Ovim putem želim da se zahvalim novoizabranim članovima Izvršnog odbora i glavnom imamu Zehrudinu-ef. Hadžiću na podršci za izbor.

U protekle četiri godine ste bili član IO MiZ-a. Kako bi ste ocijenili taj period?

– U protekle četiri godine rad Medžlisa su obilježile mnoge aktivnosti koje možemo podijeliti u tri segmenta:

1. Jedan segment je bila izgradnja infrastrukturnih objekata (džamija) u mjestima gdje je od strane džematlija iskazana realna potreba za istima. Zahvaljujući donacijama naših prijatelja i angažmanu Medžlisa i džematlija kupljena su zemljišta i na istima su izgrađeni objekti. Nažalost mnogi su u nedostatku informacija i neznanja o realnim potrebama pokušali da instituciju Medžlisa na razne načine diskredituju. Medžlis IZ-e Jajce važi za najtransparentniju instituciju na području općine, otvorenu za svaki vid saradnje kao i informacije vezane za naše aktivnosti. O tome koliko pridajemo važnost javnom mnijenju svjedoče informacije koje su samo putem vašeg portala predočene javnosti. Kao kruna četverogodišnjeg mandata predstavlja izgradnja igraonice «Emina» s pratećim sadržajima u mjestu Volijak. Iako su mnogi bili „skeptici“od samog iniciranja ove ideje danas s ponosom možemo istaći da postoji realna potreba za proširenjem objekta kao i za dodatnim sadržajima koji bi nam trebali donijeti epitet najopremljenijeg vrtića na području SBK-a.

2. Drugi segment su manifestacije u organizaciji MIZ-a Jajce, te rad s džematskim odborima, džematlijama, kao i poboljšanja u mektepskoj nastavi. Veliki teret tog posla je iznio glavni imam Zehrudin-ef. Hadžić sa svojim saradnicima. Važno je naglasiti da je taj trud prepoznat od strane građana općine Jajce što nam je i najbitnije. Ugled koji danas uživa MIZ Jajce su upravo posljedica tih aktivnosti.

3. Treći segment koji je obilježio period koji je iza nas je povrat oduzete imovine MIZ-a. Poznato Vam je kolikim pritiscima i medijskim linčom smo bili izloženi zato što smo tražili povrat imovine koja nam je besramno oduzeta, iako dokumentacija koju posjedujemo i koja nedvojbeno pokazuju naše pravo nad upravljanje istim, što smo javnosti i prezentovali, nije bilo dovoljno da nam se dopusti da uđemo u posjed. Mada nam je sugerisano od strane Vakufske direkcije da ne postoji niti jedna prepreka da uđemo u posjed svoje imovine, nastojali smo da poštujući lokalnu upravu ta pitanja riješimo na obostrano zadovoljstvo. Očito je da su pojedinci pokušali preko Medžlisa skupljati političke poene i dezinformacijama obmanuti javnost.

Pred Vama je četverogodišnji mandat. Kakvi su planovi u radu MIZ-a?

– Strategijom razvoja Medžlisa ‎ 2015-2025 definisani su razvojni ciljevi u okviru kojih ćemo svoj rad zasnivati. Također, institucionalno jačanje strukture Medžlisa je jedan od ciljeva u narednom periodu. Posebna pažnja će se posvetiti povratu oduzete imovine. Musalla «Varošnice» i Fethija džamija ostaju i dalje u fokusu naše pažnje kao najveći prioriteti.

Izvršni odbor kojeg čine: Sabahudin Hajder, Saudin Delić, Mirsad Omerinović, Sedin Duranović, Samir Šido, Ramiz Meštrovac, Sabahudin Makić, Emin Duranović , Ramiz Kahrić i glavni imam Zehrudin Hadžić-po poziciji, će sigurno, ako Bog da, donositi odluke koje su u najboljem interesu rada institucije Medžlisa i njenih džematlija.

Ne možemo a da ne primjetimo da je Medžlis bio uključen u neka politička dešavanja na području općine Jajce.

– Primarna misija Medžlisa je da bude suport, odnosno podrška radu imama i džematskih odbora, kao i briga o imovini sa kojom raspolažemo. Ukoliko vam neko stavi metu na leđa samo zato što tražite svoja prava, koja su svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima zagarantovana, i ta prava vam osporava zbog sitnih političkih ciljeva naravno da se nećemo libiti da na ista adekvatno i argumentirano odgovorimo. Ukoliko borba za svojim pravima znači političko djelovanje onda to možete na taj način okarakterisati.

Koja bi bila Vaša poruka na kraju?

– Medžlis IZ Jajce je bio i ostat će otvoren za dijalog sa svim organizacijama i institucijama. Cilj nam je da započete projekte, ako Bog da, realizujemo i stavimo u funkciju svim građanima općine Jajce. Naša misija i emanet koji nam je povjeren, nastojat ćemo uz  Božiju  pomoć, da opravdamo u vremenu ispred nas.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović