MIZ Jajce sutra obilježava rođenje Muhammeda a.s.

MIZ Jajce sutra obilježava rođenje Muhammeda a.s.

Centralna mevludska svečanost, koju povodom rođendana Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., tradicionalno organizuje Medžlis Islamske zajednice Jajce bit će održana u utorak, 20. novembra poslije podne-namaza (12 sati) u džamiji Esme sultanije.

U programu će učestvovati hor imama MIZ Jajce, dok će predavanje održati vaiz dr. Muharem ef. Dautović, profesor u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Brojni vjernici, predvođeni jajačkim imamima okupit će se sutra na svečanosti koja ima za cilj promociju univerzalnih vrijednosti iz poslanikovog života.

Crtice iz biografije

Vjerovjesnik Muhammed, a.s.  rođen je 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, te se stoga ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, svečano obilježava brojnim manifestacijama u džamijama širom svijeta. Muslimani se na ovaj način prisjećaju poslanikovog života i njegove vjerovjesničke misije.

Kada je riječ o mjesecu rebi-ul-evvelu, on je treći mjesec u hidžretskom kalendaru, a 12. dan tog mjeseca značajan je za muslimane jer asocira na rođenje posljednjeg Božijeg vjerovjesnika Muhammeda, a. s. Međutim, 12. rebi-ul-evvel je značajan i stoga što je Muhammed, a. s., stigao u Medinu, time okončavši hidžru, preseljenje iz Mekke. Njegova smrt se, isto tako, desila upravo tog dana. To je datum značajan za cjelokupnu svjetsku povijest. Vjerovjesnikovo, a.s., rođenje, zatim njegova preseljenje (hidžra) iz Mekke u Medinu i njegovo preseljenje na budući svijet (ahiret) obilježili su nova poglavlja u svjetskoj, a posebno u povijesti islama.

Muhammed, a.s., je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalendaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara. Abdullah, otac Muhammeda, a.s., umro je dok je on još bio u utrobi majke Amine, koja je preminula kada je on napunio šest godina. Prve četiri godine Muhammed, a.s., provodi u plemenu Benu Sa’d, kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku.

Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović