Završena druga faza izgradnje Centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima

Završena druga faza izgradnje Centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima

Prije dva dana završena je druga faza izgradnje Centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce koja je obuhvatila brušenje kamenih ploča, bojenje slova te zaštitni premaz kamena.

Svakodnevnim radovima u proteklom periodu, kojima smo mogli svjedočiti jer je gradilište bilo “otvoreno za javnost” moglo se primijetiti da se posebna pažnja posvetila svim detaljima.

Rok za sanaciju spomen-obilježja bio je planiran za 14. septembar kada se proslavlja “Dan oslobođenja općine Jajce“.

-U razgovoru s izvođačem saznali smo da je uzrok kašnjenja same dinamike radove kao i nemogućnost ispunjenja rokova bio vremenski faktor, kašnjenje u isporuci materijala te povreda radnika, koji je bio zadužen za produbljivanje slova. Zbog svih tih okolnosti pomjerili smo rok na 15. novembar, a danas kasnije smo i izvršili detaljan pregled radova. Izvođač radova ispunio je plan rada te sve naše zahtjeve – rekao je jedan od članova Odbora za izgradnju spomen-obilježja.

Prostor iza lučnih dijelova spomenika nije završen jer se na tom dijelu u narednom periodu treba izgraditi “Bosanska kuća”, čime bi harem džamije Esme sultanije bio kompletan te upotpunio sliku uže jezgre grada Jajca.

Na ploči 328 imena

Centralno šehidsko spomen-obilježje ubijenim civilima i poginulim borcima Jajca svečano je otvoreno 1. decembra prošle godine u haremu džamije Esme sultanije.

Spomen-obilježje, s naglašenom arhitektonskom simbolikom, čija vrijednost prelazi preko 150.000 maraka izradila je firma Mer-Kunić, a na njemu je uklesano 328 imena svih ubijenih i poginulih koji su rođeni u jajačkom kraju.

Sredstva za izgradnju većim djelom su prikupljena donacijama pojedinaca iz cijele BiH, a dio novca osiguran je putem javnih poziva federalnih ministarstava i javnih poduzeća.

Na ploči se nalazi 328 imena šehida koji su dali svoj život za nasu današnju slobodu.

Ovo je jedan od najvažnijih projekata Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Jajce.

-Naša Organizacija je od 1999. godine aktivno radila da se pronađe lokacija za spomen-obilježje koje će nas podsjećati na naše sinove koje ne smijemo zaboraviti- kazao je Fuad Cerić, predsjednik Organizacije na otvaranju, a nakon par mjeseci zauvijek je napustio ovaj svijet.

Svečanost u Jajcu, prošle godine uveličao je i tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović