Hadžić se sastao s Kovačem zbog slučaja Safete Ganibegović

Hadžić se sastao s Kovačem zbog slučaja Safete Ganibegović

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce prof. Zehrudin ef.Hadžić danas se sastao s načelnikom opštine Šipovo Milanom Kovačem. Glavna tema sastanka bila sigurnosna situacija na području ove opštine.

Glavni imam Hadžić upoznao je načelnika Kovača sa zadnjim dešavanjima vezano za Safetu Ganibegović koja je izložena verbalnim, a zadnji put i fizičkim napadamo koji se dogodio u petak, 7. decembra od strane komšije Marka Pene, sina Slavka koji je inače obavlja dužnost direktora Centra za socijalni rad Šipovo.

Glavni razlog sukoba je korištenje zemlje za čuvanje stoke, a koju je Safeta legalnim putem dobila od drugih komšija, rođaka pa čak i do MIZ Jajce ( područje oko mezara).

Tortura na ovu povratnicu, kako ona tvrdi i kaže traje dugi niza godina, samo u ovoj godini imala je preko 10 napada. Sve jedan slučaj uredno je prijavljen PS Šipovo, ali bez bitnijih korak da se poduzme nešto.

Verbalne napade, vrijeđanje na nacionalističkoj osnovi jednostavno nije mogla više da podnese, a kako nam je i sama rekla, ona želi da živi na svojoj djedovini u miru sa svojim komšijama bez obzira na vjersku i drugu pripadnost.

Također, Safeta je najavila da će svoje pravo i zaštitu tražiti pravnim putem jer se osjeća nesigurno na svome od strane njenih komšija.

Načelnik Kovač je kazao da ovaj slučaj nema veze sa bezbjednošću Bošnjaka, već je riječ o sukobu dvije strane za korištenje posjeda za ispašu. On će dodatno ispitati ovaj slučaj.

Podsjećamo, povodom fizičkog napada na Safetu Ganibegović, u subotu je glavni imam MIZ Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić, s predstavnikom Bošnjaka Šipova Almedinom Mešićem (SDA), sugrađaninom Resulom Brkićem te odbornicom u Skupštini opštine Jezero Muberom Žužić (SBB) posjetili naselje Vražić i na licu mjesta uvjerio se u sva dešavanja.

Potpredsjednik Skupštine Almedin Mešić uputit će dodatni upit PS Šipovo jer je ugrožena sigurnost njihove sugrađanke koja se vratila 2005. godine na svoje ognjište.

Kako nam je rekao Mešić, saradnja između lokalne zajednice i građana svih nacionalnosti na zavidnom je nivou, samo individualni događaji na trenutak naruše tu harmoniju.

Slaba podrška političara

Bošnjački političari Šipovo rijetko posjećuju, osim kad je u pitanju izborna godina, a glavna spona s Federacijom BiH odvija se preko Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

(Jajce Online)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović