Esme Sultanije 1, 70101 Jajce

BEŠNJEVO


Nedaleko od Šipova, 3-4 km, smješteno je naselje Bešnjevo, naselje koje je prije agresije imalo svoj džemat, svoje džematlije i svoju džamiju. U Bešnjevu je u vrijeme vladavine Turaka Osmanlija izgrađena džamija, koja je spaljena u julu 1941. godine. Džematlije su upamtile da su pred Drugi svjetski rat imami bili Muharem-ef. Atić iz Prusca, a zatim Jusuf-ef. Kadribašić, koji je uspio sa džematlijama izbjeći četnički pokolj. Nakon Drugog svjetskog rata u Bešnjevu su vjerski obredi obavljani u zidinama džamije sve do podizanja nove džamije, a prvi imam, hatib i muallim od 1963. do 1968. bio je Fuad-ef. Karaga. U to vrijeme Fuad-ef.Karaga je dobio dekret za imama i muallima, ali i dekret za obavljanje hatibske dužnosti u Ibrahim-begovoj džamiji u Jajcu, pošto nijedna džamija na području Šipova nije bila izgrađena.

Za vrijeme službovanja Fuad-ef., a do izgradnje džamije u Šipovu,džematu Bešnjevo su pripadala sva mjesta na području Šipova, pa čak i Ljoljići i Čerkazovići sa područja općine Jajce.  Nakon Fuad-ef. u Bešnjevu su službovali Šekib-ef. Makić, Muharem-ef. Delić, Zahir-ef. Maglić (dok je Zahir-ef. bio u Armiji, njegova je zamjena bio Safet-ef. Šljivo), a posljednji imam pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu bio je Muradif-ef. Šljivo. U vrijeme službovanja Fuad-ef. i Šekib-ef. u Bešnjevu je mutevelija bio hadži Rifet Jašarević. Pored njega mutevelije su još bili: Rahman Rahmo Aganović, hadži Hamid Kesten i Edhem Jašarević.

Džamija u Bešnjevu sagrađena je 1967. godine, a lijepa, vitka i visoka munara na nekoliko godina pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Ova džamija je srušena u noći 28. augusta 1992. godine zajedno sa džamijama u Šipovu i Pljevi.

Dana 22. decembra 2017. godine pitao sam Šerifa Begovića, za koga svi kažu da on najbolje zna o tome, te on kaže da je otvorena 25. septembra 1967. godine i to sigurno, jer on je, naime, trebao taj dan da bude u Zagrebu u Armiji, ali je ostao dva dana da bude na otvorenju, te je zato odgovarao vojnim vlastima kad je tamo stigao, a brat ga je odvezao donekle da ga ne bi u Šipovu zatvorili. Još mi je rekao da je glavni stručni nadzor nad gradnjom vršio Mehmed Begović iz Bešnjeva, koji je tada imao certifikat za nadzor.

U samo sedam dana obilježena je dvogodišnjica otvorenja džamije u Šipovu, postavljen kamen temeljac za mesdžid u Pljevi i otvorena novoizgrađena džamija u Bešnjevu.Bešnjevska ljepotica ponovo krasi džemat Bešnjevo.

Poslije agresije džematlije su rasute po cijoloj Bosni i Hercegovini, ali i po cijelom svijetu, a od džamije nije ostalo ništa. Danas ovo mjesto krasi prelijepa džamija koja je u prisustvu mnogobrojnih zvanica i gosta svečano otvorena u subotu, 21. jula 2007. godine. Uoči otvorenja je obavljena prva džuma koju je predvodio muftija travnički, mr. Nusret-ef. Abdibegović, a nakon džume-namaza postavljen je kamen temeljac za mesdžid u Pljevi.

Priča o Bešnjevskoj džamiji, prelijepa priča o ljudskoj dobroti i njenim plodovima počinje na jednom sijelu Bešnjevaca kojima je sinula ideja da uz Allahovu pomoć krenu u obnovu svoje džamije. Od tog dana pa sve do svečanog otvorenja, sve aktivnosti, sve želje i nastojanja išli su u tom pravcu. Da je to uistinu tako, potvrđuje i činjenica da su džamija i svi prateći objekti izgrađeni u rekordnom vremenu, za samo 10 mjeseci.

Džamija je rađena isključivo dobrovoljnim prilozima, a kao najvrjedniji vakif istakao se Nedžad Dadović i njegov brat Husein koji su uložili maksimalan trud i sredstva da bi se radovi i završili. Njima je pripala i čast da preuzmu ključeve i otvore džamiju. Da dobročinstvo ne poznaje nikakve granice, dokaz su dobri ljudi Halil Sinanović iz Srebrenika i Senad Džafić iz Kalesije koji nisu ni znali gdje je Bešnjevo, ali su donirali značajna sredstva za izgradnju Bešnjevske džamije.

Ogroman trud uložen je i od strane Medžlisa IZ Jajce kojem pripada i džemat Bešnjevo. Vrijedni šipovski imam Sadik-ef. Đulabić je u samo dvije godine dočekao otvorenje dvije džamije, džamiije u starom Šipovu i ove u Bešnjevu. I načelnik Općine Šipovo, Milorad Ćirko, pozdravio je prisutne i izrazio nadu da će džamija biti garant suživota i saradnje među ljudima na ovim prostorima, te zamolio Dragog Boga da pomogne sve one koji dobro misle i rade, a da onemogući sve ljude zlih misli i djela u njihovim nakanama.

Na kraju je došao red da se obrati i izaslanik reisul-uleme dr. Zuhdija Adilović, koji je prenio Reisove selame i čestitke džematlijama Bešnjeva kao i podršku koju će Rijaset pružati svojim povratničkim džematima.

Nakon toga je uslijedilo i svečano proglašenje džamije vakufom IZ u BiH, a čast otvorenja pripala je braći Dadović, Nedžadu i Huseinu. Otvaranjem džamije na dužnost imama u džematu Bešnjevo stupio je Tarik-ef. Trapo, sadašnji imam u džematu Lukavac.

Izgradnja džamije je podsticaj za povratak Bošnjaka, tako u razgovoru sa jednim od džematlija saznajemo da je od početka gradnje džamije niklo 6 novih krovova u ovom džematu.

Opis džamije:Dimenzije 12,50 x 9,70 m, prostor za namaz 9,00 x 8,50 m, mahfil 9,00 x 6,60 m, učionica za mektepsku nastavu na mahfilu 5,70 x 2,50 m, hodnik 3,30 x 2,80 m, abdesthane: muška i ženska sa mokrim čvorom 2,12 x 3,50 m, gasulhana 3,30 x 2,25 m, predulaz 9,00 x 4,60 m, u predulazu manji šadrvan sa česmama, posvećen šehidu, minber i mihrab izrađeni od drveta, džamija ozidana betonskim blokovima, debljina zida sa malterom  0,33 m, vertikalni prostor u džamiji-visina od poda do plafona 4,94m, visina munare je 28 m, munara rađena armiranim betonom, obložena ukrasnim bijelim pločama.

Džamija u Bešnjevu izgrađena je na parceli k. o. Bešnjevo, k.p. 232 “Sokak” stambena zgrada 50 m2, zgrada vjerske zajednice 129 m2, ostale pomoćne zgrade 32 m2, dvorište 11 m2. Broj lista o nepokretnosti 249. Vlasnik je Islamska vjerska zajednica sa 1/1. Iz navedenog se vidi da je džamija uplanjena, ali kao zgrada.

Nakon Drugog svjetskog rata imami su bili: Fuad-ef. Karaga, Šekib-ef. Makić, Muharem ef. Delić, Zahir-ef. Maglić, Suljo-ef. Bejtić, Safet-ef. Šljivo, Muradif-ef. Šljivo, a nakon obnove 2007. godine Tarik-ef. Trapo.

Posebno upamćeni imami su: Fuad-ef. Karaga i Muradif-ef. Šljivo.
Mutevelije su bili: Rifet Jašarević, Hamed Hodžić, Edhem Jašarević, Hamid Kesten, Vejsil Hodžić, Rahmo Aganović i Zaim Hodžić.
Mujezini su bili: Vejsil Hodžić i Zaim Hodžić.
Građevinski odbor: Husein Dadović, Nedžad Dadović i Ševko Begović.

Džemat posjeduje imamsku kuću koja je bila devastirana tokom agresije na BiH ali je potpuno obnovljena i opremljena za stanovanje imama.

U selu se održava skup svih Bešnjevaca zadnji vikend u julu, a važan datum za džemat Bešnjevo je datum otvorenja džamije 21. juli.


Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović