Lejla Kasum: Vrijeme kandilja

Lejla Kasum: Vrijeme kandilja

Vrijeme je kandilja. Zaneseni u halu nama najdražega dosta, mjeseca ramazana, iznjedravamo posebna osjećanja. Plovimo posebnim morima, tragajući za spoznajemo Jednog Jedinog.

Sve oko nas odiše posebnom milošću. Stigao nam je posebni dost, odabraniji od ostalih. Dolazeći nam u goste, iz godine u godinu, nagrađuje nas posebnim hedijama, među kojima jedna od najvećih jeste naš post.

Odbrojavaju se posljednji trenutci dana u kojem su se skupile sve milosti, želje i čežnje, svi uzdasi i ambicije, sve želje nas, postača. Prosula se milost Uzvišenog po dunjaluku. I malena ptica, što na rahloj grani stare lipe me svako jutro dočekuje, svjedok je milosti Milostivog. Dunjaluk u ovim danima biva najljepšim.

Ove godine najdražega dosta dočekujemo u nesvakidašnjem ambijentu, za mene do sad ne viđenom. Trenutna pandemija koja vodi snažnu bitku s cijelim dunjalukom, onemogućila nam je osjet ramazanskih dana onakvih kakve ih mi pamtimo, uz pune džamije, zajedničke iftare, te ramazanska sijela koja su bila nezaobilazan ambijent i doživljaj mubarek mjeseca.

Groznica koja je obuzela savremeno čovječanstvo u potpunosti je zaustavila i preokrenula kontinuirani život čovjeka. Sve se odvija velikom brzinom. Zato nam treba ramazan, da nas nauči strpljivosti i predanosti, prvenstveno u ibadetima, kao i svim životnim ciljevima. Biti ustrajan, strpljiv, iskren i čvrsto uvjeren u svako dobro koje radimo – to je put koji nas vodi ka uspjehu na oba svijeta.

Nagradimo našeg gosta etiketom prekretnice našeg života, apstinirajući od svega lošega i mobilišući svoje snage u pokornost Uzvišenom Allahu, dž.š.. Neka ovaj ramazan bude i novi početak, za sve one koji uronuli u more onoga što je loše, što im nefsu ne da mira, što ih proganja i izdvaja među kolicinom u negativnom kontekstu.

Neka ovaj ramazan bude naš poseban kandilj, kandilj naše duše, koji će je osvijetliti najljepšim svjetlom, tjerajući iz nje svu onu tminu koja je mori i tišti. Hrlimo u njegov zagrljaj, njegovu milost a on nas prihvata i nježno pripija sebi.

Tiho šapućem, izgladnjela i žedna, najljepše dove i zahvalnosti, na svemu, na svakom stanju pod kodom samo jednog primaoca, Uzvišenog Allaha. Duša se bori, topi u uzdasima dove i zahvalnosti, jeca: “Ja Rabb”, a kao da spoznaje odgovor : ”Odazivam ti se.”

Svaki ramazan poseban je na svoj način. Pa tako i ovaj. Uskraćeni od blagodati na koje smo kontinuirano navikli svakog ramazana, spoznajemo nove, koje su nam sada posebno istaknute.

“Porodica je džemat”, poruka koju ovog ramazana želimo posebno istaknuti. Neka nam naše porodice budu naši kandilji, naše svijetlo i potpora na našem ovodunjalučkom putu, uspjesima i padovima.

Radost ovoga svijeta traje onoliko koliko na njemu traju voljene i drage stvari. U toj mjeri je i čovjekova sreća, a jedna od posebnih njegovih ljubavi jeste porodica.

Postoji li ljepši hal koji obuzima cijeli insanski ruh u vremenu ramazana od radosti čovjeka pred iščekivanje iftara i paljenja kandilja? Zapitajmo se, svoje duše, one koji su cijeli dan postili, kako bi se osvojili novu deredžu, bližu Uzvišenom Stvoritelju, želeći samo njegovu milost i oprost.

Ne postoji, vjeruj te.

Takvi osjećaju vrjedniji su od svega dunjalučkog. Neka takvi kadilji zapale i naše duše, ispune ih ljubavlju prema Uzvišenom Allahu. Vrijeme kandilja ovog mubarek mjeseca neka bude i vrijeme kandilja naše duše, koju će osvijetliti i ispuniti nepokolebljivim imanom!
 

(MIZ Jajce/ Lejla Kasum  III r. Elči Ibrahim-pašine medrese)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2021

Web realizacija: Sandro Nuhanović