Zaštiti objekat od dnevnopolitičke trgovine

Zaštiti objekat od dnevnopolitičke trgovine

Ponovo je u žiži krunidbena crkva posljednjeg bosanskog kralja, Crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke koju su u 16. stoljeću Osmanlije pretvorile u džamiju Fethiju.

Objekat je u gruntu vlasništvo IZBiH, oko kojeg decenijama traje bitka: nema ko ga neće. Anto Brtan, direktor jajačke Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada, od septembra 2018. nema nikakvih dilema oko ovog Gordijevog čvora.

Poziv iz suda

– Vjerske zajednice se 200 godina nisu brinule o njemu i neka se ne brinu ni dalje. Neka puste da ovaj objekat bude pod zaštitom države, kao što i jeste kao nacionalni spomenik. Neka to bude zdanje otvoreno za sve građane, koje će svjedočiti da je tu bila i crkva i džamija, neka to bude mjesto zbližavanja, kaže Brtan, koji je prije nekoliko mjeseci uputio otvoreno pismo i kardinalu i reisu i lokalnim vjerskim službenicima, ukazujući na moguće rješenje, na tragu onog što je prije desetak godina predlagao jedan od najpoznatijih svjetskih arhitekata Andrea Bruno, dakle, da to bude objekat multifunkcionalnog karaktera.

– Niko mi nije odgovorio, govori nam Brtan, koji je dobio poziv od suda da napiše odgovor na tužbu IZBiH protiv Agencije.

image

– Tražili su da im predam ključeve, odbio sam, jer nisu mi oni ni dali ključeve. Konačno, IZ nije bio u posjedu nekretnine od dolaska Austro-Ugarske, koja ga je proglasila nacionalnim spomenikom i predala na upravljanje Zemaljskom muzeju, tvrdi Brtan.

Glavni imam Medžlisa IZ-a Jajce Zehrudin ef. Hadžić podsjeća na to da je “prostor de jure 1/1 vlasništvo Islamske zajednice”.

– Akcent na nacionalni spomenik Sultan-Sulejmanovu džamiju je stavljen od političkog establišmenta lokalnog HDZ-a, jer kao što su sve institucije, ustanove i projekte stavili u bubanj za trgovinu, to su uradili i sa objektom “crkva-džamija”. Da bismo zaštitili objekat od dnevnopolitičke trgovine, mi smo pokrenuli inicijativu ulaska u ono što je po zakonu naše. Kada politika prestane da se miješa, naći ćemo rješenje, ako Bog da, uz poštivanje zahtjeva Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, smatra ef. Hadžić, dodajući da je 12. novembra prošle godine Medžlis podnio zahtjev Općini Jajce “za vraćanje u posjed i upravljanje predmetnim nekretninama”.

– Odgovorom načelnika Općine Jajce konstatovano je da je MIZ Jajce vlasnik navedene imovine, da Općina nije prenijela na upravljanje navedeni nacionalni spomenik Agenciji, te da je pravo i obaveza Medžlisa da upravlja svojom imovinom, ističe, pored ostalog, Hadžić, dodajući da je zbog odbijanja Agencije MIZ podnio opomenu pred tužbu, a kako se Agencija oglušila, 30. januara ove godine je podnijeta i tužba protiv nje.

– Vjerujem da će sud donijeti ispravno rješenje, kaže Hadžić.

U Federalnom zavodu za zaštitu spomenika, direktor se vraća narednog ponedjeljka, a niko drugi nam ne može biti sagovornik, jednako kao i u Općini Jajce, u kojoj je odsutan načelnik.

image

Brtan, međutim, tvrdi da nadležni državni organi, prije svega federalno Ministarstvo kulture, odnosno Zavod za zaštitu spomenika FBiH nisu ništa učinili da bi ovaj spomenik spasili od daljeg propadanja. Kaže da je prije desetak godina američka ambasada finansirala arheološka iskopavanja unutar zidina objekta.

Razbacane kosti

– Ko god je kasnije došao od stručnjaka i pogledao šta su uradili (misli na Komisiju za nacionalne spomenike BiH i na Zavod za zaštitu spomenika FBiH, op. a), bio je zaprepašten. Sve su grobove otvorili, odnijeli većinu kostiju, nikakvog pisanog traga nema o tome, a grobove su ostavili otvorene. Bila je napravljena drvena konstrukcija u svakom grobu, koja bi trebala spriječiti urušavanje i, kako je prošlo 10 godina, skoro sve je urušeno, kosti su razbacane unutar objekta i iz tih razloga smo zaključali dio, a na drugoj strani, gdje je bio ulaz za džamiju, ostavili smo metalnu kovanu ogradu, govori Brtan, napominjući da je Agencija više puta izvještavala nadležne o tome.

– Svi su se složili sa tim da je hitna sanacija neophodna, ali se ništa nije poduzelo. A šta da neko upadne u grob? Zato ja ne dam ključeve, kaže Brtan.

(oslobodjenje.ba)

Medžlis islamske zajednice Jajce ©2024

Web realizacija: Sandro Nuhanović